Honey Buzz

Geplaatst door

2-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Paul Salomon
Uitgever: Happy Meeple Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 10 Gemiddelde: 3.1]

Het spel…

Wat hebben bijen met economie te maken? Eigenlijk alles. Meer dan een halve eeuw voor het verschijnen van The Wealth of Nations van de ‘aartsvader van de economische wetenschap’ Adam Smith was er The Fable of the Bees van de Britse Rotterdammer Bernard Mandeville. Veel ideeën over de befaamde ‘onzichtbare hand’ van Smith vind je daar al terug.

In Honey Buzz hebben de bijen die ideeën ook zelf ontdekt. In plaats van zich de honing afhandig te laten maken door imkers gaan ze zelf de markt op en leveren het zoete goedje aan diverse onverzadigbare bosbewoners. Iedere speler bouwt een eigen bijenkolonie om dat zo profijtelijk mogelijk te doen.

Je begint met een eenvoudige kolonie bestaande uit vier tegels van twee honingraatjes, waarvan op eentje een actie staat afgebeeld. In je beurt zet je je bijen in om meer van die tegels te verzamelen. Op het moment dat je daarmee een lege raat in je kolonie maakt, voer je alle acties uit van de aangrenzende raten. Daarmee kun je bijenlarven maken, nectartegels pakken, honing maken met die nectar en de honing verkopen. Regelmatig moet je een beurt overslaan omdat al je bijen al druk bezig zijn. Je mag ze dan allemaal weer terug halen naar de korf, waarbij ook de larven als kersverse bij uit hun raatje gekropen komen.

Het spel eindigt als er voldoende honing aan de verschillende klanten is geleverd. Iedereen scoort nu nog bonuspunten van de verschillende opdrachten en de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Honey Buzz is een zoet puzzelspel dat vooral opvalt door de oogstrelende vormgeving. Alles ziet er vrolijk en kleurrijk uit. In de editie van Elf Creek Games is de vormgeving zelfs tot in de reclame voor hun andere spellen doorgevoerd.

Het spel zelf is wat minder zoetsappig, je zou het zelfs wat droogjes kunnen noemen. Honey Buzz is een echt puzzelspel. Je moet goed nadenken wanneer je welke tegels wilt nemen, en waar je ze wilt plaatsen om je acties zo optimaal mogelijk uit te voeren. Mijn eerste potjes voelden daardoor een beetje moeizaam. Ik vond het lastig om een plan te maken en toen het ergens op begon te lijken was het alweer voorbij.

Gelukkig hield ik vol en inmiddels is Honey Buzz voor mij een soepel en vlot puzzelspelletje. De variatie in opdrachten en startopstelling helpt daarbij en zorgt ervoor dat je ieder potje toch weer wat anders dan het vorige moet aanpakken. Waar het spel vooral schittert is de speelduur. Veel spellen in dit genre gaan snel richting de twee uur. Honey Buzz weet focus te houden en is met twee spelers zelfs in een halfuurtje te spelen. Daardoor blijft het op tafel komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *