Dominion

Geplaatst door

Mijn eerste potje Dominion speelde ik op Spiel met Niek, Peter Hein en Eugène. Peter Hein en Eugène hadden het spel snel door en vonden het spel erg leuk. Niek en ik snapten het niet helemaal en vonden er ook niet zo heel veel aan. Het spel leende zich er misschien ook niet goed voor om voor het eerst staand te spelen in een drukke stand op Spiel.

Gelukkig zorgde Peter Hein voor een herkansing. Eerst speelde ik het een keer met hem alleen. Hij speelde een stuk langzamer dan op Spiel. Hij en Eugène deden toen volgens mij een wedstrijdje wie-speelt-zo-snel-mogelijk waardoor ik geen idee meer had wat er nou gebeurde en mijn interesse totaal verloor. In het rustiger tempo begon ik langzaam te begrijpen hoe het spel in elkaar zat. Een volgende keer speelde Niek ook mee en ook bij hem begon het kwartje te vallen.

De grote doorbraak kwam voor mij een paar weken geleden toen Peter Hein en ik hadden afgesproken voor een dagje spellen doen. Hij had Dominion bij zich. In plaats van 1 potje speelden we er vijf. Nadat Niek was thuis gekomen speelden we er ook nog een paar en toen waren Niek en ik beide om. In het volgende weekend wisten we dan ook niet hoe snel we het spel moesten kopen.

De afgelopen dagen hebben we heel veel potjes Dominion gespeeld en de verveling slaat nog lang niet toe. De frustratie soms wel, want Niek wint veel vaker dan ik en het lukt me niet goed om door te krijgen hoe hij dit doet. Ik koop in ieder geval te veel actiekaarten, maar dat is volgens mij niet het enige. Niek en ik hebben beide een voorkeur voor verschillende kaarten, misschien verklaart dat zijn succes ook deels. Ik ben dol op het laboratorium en de mijn, terwijl Niek wild enthousiast wordt van het festival en de geldschieter. Niek heeft er ook minder moeite mee om eerder verworven kaarten te vernietigen dan ik. Rationeel heeft hij gelijk, maar ik vind het niet zo leuk om kaarten weg te doen (ik ben nogal een hamsteraar).

Het enige voordeel van vaak verliezen is dat de kans dat Niek nog een keer wil spelen groter is als hij (vaak) wint. Gisteren hebben we zelfs 10 potjes op één dag gespeeld. Ik denk niet dat we eerder zo vaak hetzelfde spel op één dag hebben gedaan.

We spelen met een combinatie van kaarten die door het lot bepaald worden. Een volgende potje spelen we door de kaart die we het meest hebben gekocht, de kaart die we het minst hebben gekocht en een willekeurige door de verliezer uit te zoeken kaart te verwijderen en hier nieuwe kaarten voor in de plaats te doen. Als meerdere kaarten het meest of het minst zijn gekocht schudden we deze en trekken er één en dit is dan de kaart die het veld moet ruimen. Dit werkt heel goed, al blijft het vervelend als een hele nuttige kaart al heel snel weer verdwijnt.

Ik denk dat Dominion nog vaak bij ons op tafel zal komen. De succesfactoren in dit spel zijn voor mij dat het een prettige speelduur combineert met veel variatie. Hierdoor wil je (zeker als je verloren hebt) snel nog een keer omdat je het beter wilt doen dan de vorige keer. In het Engels/Duits is de eerste uitbreiding inmiddels op de markt en de tweede is aangekondigd. In Nederland moeten we wachten tot 999 vindt dat er genoeg Dominions verkocht zijn. Hopelijk zal deze grens snel bereikt zijn, want als echte junk, kan ik niet wachten tot dit spel nog verder wordt uitgebreid. Lieve lezer, als je dit spel nog niet hebt, doe dan mij (en jezelf) een groot plezier en ga zo snel mogelijk naar de winkel om dit spel te kopen. Ik kan me niet voorstellen dat je er spijt van krijgt.

3 reacties

  1. Ha Dagmar,

    Grotendeels zeer herkenbaar. Het eerste potje heb je inderdaad geen flauw benul waar je mee bezig bent. Dat komt echter wel snel als je even doorzet en dan is het zeer verslavend (nog eentje dan…). Wegens gebrek aan een spelpartner heb ik dominion vaak op Brettspielwelt gespeeld, wat als grote voordeel heeft dat je niet zelf hoeft te schudden.
    Tijdens de vakantieperiode heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het spel geïntroduceerd bij mijn vrouw. Dit was een gok, maar het pakte goed uit. We hebben in twee weken tijd al meer dan 10 potjes gespeeld. Dit is zwaar bovengemiddeld voor ons.
    Bedankt voor je tip over het selecteren van de startopstelling. Dit gaan we zeker ook uitproberen.

  2. Ondanks de toegankelijkheid, herspeelbaarheid en het slimme spelsysteem vonden we Dominion na een tijdje toch wat simpel vergeleken met bijvoorbeeld Race for the Galaxy, waarmee de glans er een beetje af ging. Ik heb dan ook even getwijfeld over de aanschaf, maar de toevoeging van Dominion Intrigue aan het basisspel maakt het geheel een stuk interessanter en dynamischer. Je kunt elkaar veel meer pesten en de keuzes die je moet maken zijn minder obvious. Beslist een aanrader dus.

  3. Het eerste stuk van je relaas is zéér herkenbaar: wij speelden Dominion voor het eerst op het Spellenspektakel en de regels werden iets te beroerd uitgelegd. Kortom: we begrepen totaal niet waar we mee bezig waren en wat we moesten doen. En dat terwijl de regels zo simpel zijn. Vervolgens heb ik het spel gekocht tijdens de Mega Sale van 999 Games. Waarom ik het gekocht heb? Geen idee. Ik had daar immers totaal geen reden toe, na dat 'mislukte' potje op het Spellenspektakel. Nu zijn we ook al een tijd om voor dit spel. Het heeft zo moeten zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *