NSP 2009

Geplaatst door

Gisteren is dan eindelijk de nominatielijst voor de Nederlandse Spellenprijs 2009 bekend gemaakt. Het zijn negen spellen geworden, maar dat hadden er ook gemakkelijk twintig kunnen zijn. De jaargang 2008/2009 was een hele goede voor de Nederlandse spellenmarkt, misschien wel de beste tot nu toe.

Maar ja, twintig spellen nomineren gaat ook niet, dus moest er wat afvallen. Van mij hadden Haciënda, Genoa, Jambo, Keltis, Chinatown en Sushibar er zo bij gekund, en spellen als Le Havre, Galaxy Trucker, De Koningsburcht en Cavum hebben vast ook genoeg fans dat er hier en daar wel speler teleurgesteld zal zijn dat zijn of haar favoriete spel er niet op staat.

Maar we zullen het met deze lijst moeten doen. Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar de favorieten van de lezers van dit blog. Voor mij springen er twee spellen duidelijk bovenuit, en dat zijn Het Achtste Wereldwonder en Dominion, waarvan ik de eerste op mijn nummer 1 zal zetten. Voor de derde plaats komen Agricola, Pandemie en Chicago Express het meest in aanmerking. Van die drie zal de keuze wel op CE vallen; die andere twee hebben fans genoeg.

Wat stem jij?

9 reacties

 1. Ik ben het helemaal met jou eens Peter Hein. 1. Achtste wereldwonder, die speel ik al jaren, heerlijk spel. 2. Dominion en 3. dan maar Chicago Express. De genomineerde worker placement spellen vind ik degelijk maar te solitair voor mijn smaak. En een cooperatief spel is ook niet echt mijn ding. En Peter Hein, als je er volgend jaar maar voor zorgt dat er ook één of meerdere Martin Wallace spellen genomineerd staan! 🙂

 2. Ik denk dat Dominion mijn favoriet is, alhoewel ik Pandemie, Stone Age en Chicago Express ook heel leuk vind. Dus wat dat betreft ben ik het zeker eens met de stelling dat dit een hele goede spellenjaargang is geweest.
  De rest van de spellen heb ik niet gespeeld dus daar kan ik niet over oordelen.

 3. Ik ga voor Cities. DE NSP is wat mij betreft bedoeld om het betere bordspel te promoten. Cities is (heb ik uit eigen ervaring) door vrijwel iedereen te spelen en daardoor een ideale opstap tot het serieuzere werk. Op 2 voor mij Stenen Tijdperk: prachtig, eenvoudige regels, veel plezier.
  Op 3 Pandemie. Het samenwerkingsidee kan niet-spelers over de streep trekken.

 4. Ik ga Stenen Tijdperk op 1 zetten. Ik denk niet dat dit spel kans maakt om te winnen, maar vind het een erg goed spel dat zowel door gelegenheidsspelers als veelspelers gespeeld kan worden. Het thema en spelsysteem passen goed bij elkaar waardoor de regels makkelijk uit te leggen én onthouden zijn.

  Op twee komt Dominion, sinsd Niek en ik dat spel hebben begrepen zijn we verslaafd en spelen we ettelijke potjes na elkaar.

  Op de derde plaats ga ik Agricola zetten. Agricola is een goed spel dat door het thema velen naar de spellentafel lokt. Het spel heeft al veel prijzen gewonnen, dus ik hoop dat de prijs naar een spel gaat dat nog niet gelauwerd is, maar als Agricola wint, dan kan ik daar heel goed mee leven.

 5. In de lijst staan maar 3 spellen die ik (gespeeld) heb.
  Dat zijn Agricola, Pandemie en Krakow 1325 AD. Ik denk dat ik in omgekeerde volgorde ga stemmen.
  Agricola heeft al genoeg prijzen gewonnen. Pandemie mag het van mij best winnen want het is een verdraaid leuk spel. Maar Krakow verdient het in mijn ogen het meest, als zijnde zeer orgineel, mooi uitgevoerd, nederlands, onafhankelijk en vooral gewoon erg leuk spel.

 6. Voor mij is het heel simpel: Dominion! Ik heb dit spel zo vaak en met zoveel plezier gespeeld. En op de spellenbijeenkomsten speelt bijna iedereen altijd wel één potje Dominion. En nu met Dominion: Intrigue is het spel nog leuker geworden.

 7. Ik ken alleen Agricola en Pandemie (Stenen Tijdperk één keer gespeeld), en kies dan toch voor Pandemie. Speelt vlot weg en is altijd spannend tot het einde. En ik durf het ook gerust aan te bevelen aan beginnende bordspelers.

 8. Dat is een lastige keuze. Ik twijfel tussen Agricola en Dominion, maar ga toch voor Dominion. Daar heb ik al zoveel potjes van gespeeld en het is zeker dat beide uitbreidingen aan mijn spellencollectie toegevoegd gaan worden. Agricola is ook erg goed, maar door zijn spelduur komt hij niet vaak op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *