Tantrix Match!

Geplaatst door

1 spelers
15-30 minuten
Auteur: Mike McManaway
Uitgever: Tantrix Holland B.V. (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De slingerende lijnen van Tantrix hebben hun eindbestemming nog niet bereikt. Niet alleen heb ik al twee verschillende reisedities van dit spel gezien, ook is er inmiddels een solo puzzel variant verschenen. Deze variant heet Tantrix Match!

Tantrix Match! doet erg aan Einfach Genial Knobelspass denken. Ook in dit spel moet je een puzzel oplossen met dezelfde speelstukken die in het basisspel worden gebruikt. Je krijgt hiervoor een plaatje waarop een aantal stukken al op hun plek liggen. Aan jou de schone taak om uit te vogelen hoe de andere stukken moeten liggen.

Er zijn drie verschillende soorten opdrachten die ook weer op verschillende moeilijkheidsniveaus worden aangeboden. Voor het eerste type (match genaamd) moet je de ontbrekende stukjes zo leggen dat alle lijnen netjes doorlopen (de stukjes passend aanleggen). Bij het tweede type (lijn) moet je er voor zorgen dat er in één kleur een lijn over alle tegels heen slingerd. Voor het laatste type (lus) moet je er voor zorgen dat er in één kleur een lus ligt die over alle tegels gaat. Voor de laatste twee typen opdrachten weet je niet om welke kleur het gaat, dus dat achterhalen is een onderdeel van het te kraken raadsel.

… en de waardering

Op de doos van Tantrix Match! staat een fraaie afbeelding van een hersenpan (à la Tantrix) met daaronder Use it or lose it! en dit klopt voor de Tantrix familie zeker. Net als bij het gewone Tantrix is Tantrix Match! een spel dat je jezelf een beetje moet aanleren. Eerst zie je het niet, maar na een tijdje gaat het steeds beter.

Maar dat neemt niet weg dat je met de moeilijker puzzels wel even zoet bent. En daar gaat het voor mij mis, want ik vind het niet zo leuk om lang over een puzzel te doen. Ik vind het leuk om even na te denken, maar dan moet dat wel beloond worden met een geslaagde oplossing. In Tantrix Match! komt het regelmatig voor dat je weet dat je gewoon maar ergens moet beginnen (het kan één van deze X stukjes zijn) en je door trial en error er achter moet komen wat de enige echte oplossing is. Persoonlijk vind ik dit vrij frustrerend. Ditzelfde had ik ook met Einfach Genial Knobelspass. Metaforms (een ander puzzelspel voor één persoon) was makkelijker en vond ik daardoor een stuk leuker.

De echte puzzelfanaat (en je weet zelf wel of je dat bent) zal ongetwijfeld veel plezier beleven aan Tantrix Match!, voor mij is het echter te hoog gegrepen Voor Tantrix Match! zijn al twee uitbreidingen verschenen (junior en expert) en de uitgever heeft aangekondigd dat er nog vele zullen volgen. De echte puzzelaar kan dus zeker een tijd vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *