Tantrix

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Auteur: Mike McManaway
Uitgever: Tantrix (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

De naam Tantrix is een samentrekking van de woorden tangled tracks: in elkaar gedraaide lijnen. Dit is meteen een goede omschrijving hoe het spel eruit zal zijn als het afgelopen is: zeshoekige tegels met daarop lijnen en lussen in vier kleuren.

Tantrix is een abstract legspel. Om beurten leggen de spelers tegels met daarop drie verschillende gekleurde lijnen of bochten aan. Iedereen probeert daarbij een zo lang mogelijke lijn of lus te maken. Een lijn levert aan het eind van het spel een punt per tegel op, een lus zelfs twee punten per tegel.

Er zijn slechts vijf regels waaraan je je bij het aanleggen moet houden. De belangrijkste daarvan is dat je (natuurlijk) passend moet aanleggen (kleur aan kleur). De andere hoofdregel is dat zogenaamde gaten altijd verplicht moeten worden opgevuld voor- en nadat je zelf een tegel hebt gekozen om aan te leggen. Een gat is een lege plaats waar al drie tegels om heen liggen. Als je een tegel hebt die je hier kan leggen, dan moet je dat ook doen. Verder zijn er nog een paar regels die er voor zorgen dat er geen plaatsen op het speelveld kunnen ontstaan waar het onmogelijk is geworden om een steen neer te leggen.

Door de solide uitvoering van Tantrix is het bovendien een ideaal spel om mee te nemen op vakantie, zeker als je de spelregels thuislaat. Het spel zit namelijk in een zakje van stevig plastic (geen dozen die in je koffer kunnen beschadigen) en is gemaakt van bakelieten schijven (niet stuk te krijgen en afwasbaar). Dit spel overleeft zelfs een backpackersvakantie in de meest onherbergzame gebieden!

… en de waardering

Ik ben erg gecharmeerd van Tantrix. Door met je vrije zet slim gaten te creëren kan je je tegenstanders dwingen om jouw lijnen uit te bouwen. Het record op internet aan verplichte opvullingen staat op 27 stenen in een beurt. Als je bedenkt dat er maar 56 stenen in het spel zitten, is wel duidelijk hoe belangrijk het is om goed gebruik te maken van de gaten. Maar je kan je tegenstander ook lekker dwars zitten door een lus die bijna gesloten is net nog even de verkeerde kant op te sturen waardoor weer wat extra zetten nodig zijn om de lus gesloten te krijgen. Tenslotte staan er in de spelregels ook een groot aantal puzzels die je met de stenen in je eentje kan oplossen, zodat je zelfs zonder tegenstanders met dit spel kan spelen.

4 reacties

 1. Beste

  Ik ben het spelregelboekje kwikt van tantrix. Ik vind wel een pdf bestand in het frans van het boekje maar niet in het nederlands. Weet u misschien waar ik dit kan vinden?

  1. Hoi Vanessa,

   Heb je al op Boardgamegeek gekeken? Elk spel heeft daar een eigen pagina met informatie, waaronder “files”. Daar kan je vaak spelregels in veel talen vinden. Ik zie bij Tantrix de versie in het Nederlands staan. Je hebt wel een account nodig om een file te kunnen downloaden (een account is gratis).

   En als alternatief kan je de google app gebruiken als vertaalmachine voor je Franse regelboekje. In dit blog leg ik uit hoe dat werkt: https://www.spellengek.nl/handige-app-voor-spelregels-in-vreemde-talen-google/

   Veel speelplezier gewenst!
   Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *