Heroscape

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Craig Van Ness, Rob Daviau en Stephen Baker
Uitgever: Hasbro (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Als kind speelde ik altijd al graag spelletjes, maar de eerste keer dat ik ondersteboven was van een spel was bij Risk. Ik was toen veertien en er zouden veel lange potjes Risk volgen. Later kwam ik in aanraking met spellen als Heroquest en Talisman, die een vergelijkbare reactie opriepen, al heb ik ze veel minder gespeeld. Nog weer later verloor ik mijn wilde haren en speelde Kolonisten en al die andere Duitse spellen. De rest is geschiedenis.

Inmiddels ben ik meer dan tien jaar verder en kan ik hier met enige nostalgische gevoelens op terugkijken. Risk speel ik niet meer zo vaak, en achteraf gezien was Talisman eigenlijk helemaal niet zo’n goed spel. Desondanks blijven de spellen warme gevoelens oproepen, omdat ze mijn eerste kennismakingen waren met meer volwassen spellen.

Ik moest hieraan terugdenken toen ik voor het eerst Heroscape zag en speelde. Dit spel combineert de eigenschappen waarom ik zo voor Risk en Talisman viel: aan de ene kant is het een ‘veroveringsspel’, waarbij je de legers van je tegenstander moet verslaan, aan de andere kant heeft het een sterk fantasythema, met legereenheden variërend van Vikingen tot een enorme draak.

Heroscape combineert indrukwekkend speelmateriaal met eenvoudige maar doeltreffende regels. Het spelmateriaal bestaat uit ruim dertig gedetailleerd beschilderde miniaturen (sommige meer dan tien centimeter groot) en een grote verzameling veldtegels in alle afmetingen. Deze veldtegels bieden een enorme variatie in mogelijke speelborden.

Op dit speelbord trekken de spelers met hun legers ten strijde. Iedere speler mag voor een bepaalde puntenwaarde een leger samenstellen. Sterke eenheden kosten meer punten om te rekruteren dan zwakkere. Kies je dure eenheden, dan heb je automatisch een kleiner leger.

Een spel wordt gespeeld volgens een bepaald scenario, waarvan er in het regelboek een aantal staan. Ieder scenario heeft een bepaald doel (vaak het elimineren van al je tegenstanders); wie dit doel als eerste bereikt wint het scenario. Dankzij de flexibele bordopbouw kun je naar hartelust zelf scenario’s bedenken.

… en de waardering

Het uiterlijk van Heroscape zal waarschijnlijk veel mensen afstoten. Laten we eerlijk zijn, het oogt als een jongensspel. Maar wie bereid is om haar vooroordelen opzij te zetten vindt in Heroscape een bijzonder veroveringsspel. De flexibele bordopbouw en de keuzevrijheid in het samenstellen van je leger zorgen ervoor dat geen enkel spel hetzelfde is. Het vechtsysteem zit goed in elkaar en is tactisch maar toch eenvoudig, waardoor het snel te spelen is.

De prijs is aan de hoge kant, maar het spelmateriaal zeker waard. Ouders van puberjongens adviseer ik om gewoon de buidel te trekken met Sinterklaas of kerst, want hier gaat uw kroost later gegarandeerd met een gevoel van nostalgie op terugkijken. En hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de vaders!

Oef, wat ziet Heroscape er vreselijk lelijk uit. Het spel is gemaakt voor jongetjes van een jaar of 10 en die zullen alle plastic poppetjes vast geweldig vinden, ik vind ze nogal goedkoop. Alleen de draakjes kunnen mij nog wel bekoren. Maar toen ik het spel ging spelen, vergat ik de lelijke uitvoering al snel en ging op in het spel. Het doel in het spel is simpel: verover het een of ander of moord de andere legers uit. Je moet je eenheden dus zo slim mogelijk over het bord verplaatsten en verspreiden. Het deed mij een beetje aan Stratego denken (maar dan zonder het memory element). Ondanks de uitvoering vind ik Heroscape dus een erg leuk spel. En echt niet alleen omdat er een speelstuk in zit dat de “glief van Dagmar” heet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *