Turbo Taxi

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: Queen Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De spellen van Friedemann Friese zijn doorgaans te herkennen aan hun overdaad aan F-en in de titel en spelregels en de groene doos waar het spel in zit. In Turbo Taxi is geen F te bekennen en de doos is ook al niet groen. De vraag is dan ook of we hier wel met een echte Friese te maken hebben.

Het antwoord op deze vraag is ja. Turbo Taxi is een bewerking van het spel Flickwerk dat wel aan alle kenmerken van een “echte” Friese voldoet. Voor Queen Games is echter de vormgeving, het thema en de naam van dit spel aangepast en op deze manier is Turbo Taxi ontstaan.

Turbo Taxi is een puzzelspelletje waarin de spelers proberen zo snel mogelijk een puzzel op te lossen. In dit zelfde genre moet het concurreren met spellen als Expedition Pyramide en Take it Easy.

Alle spelers hebben een setje van twaalf stratentegels en een plankje waar deze tegels op komen te liggen (drie bij drie tegels). In het midden van de tafel wordt een zelfde set neergelegd. Uit deze set wordt telkens één tegel getrokken en deze wordt in het midden van het plankje neergelegd. Alle spelers zoeken vervolgens deze tegel ook op en leggen hem op exact dezelfde manier neer op hun plankje. Op het centrale plankje worden vervolgens twee sets van een huisje en taxi neergezet op de randen. Zodra deze staan begint de tijd te lopen en moeten de spelers proberen rondom de centrale tegel de overige tegels zo te rangschikken dat de taxi’s over de weg naar hun klanten kunnen rijden. De tegels moeten natuurlijk zo gelegd worden dat de wegen netjes op elkaar aansluiten. Verder moet je er nog voor zorgen dat alleen waar de huisjes en taxi’s staan, er een afrit van het plankje is.

Wie voor dit probleem als eerste een oplossing heeft gevonden, krijgt de tegel uit de centrale set. Deze tegel mag je helaas niet in de volgende puzzels inzetten, maar dient alleen om de punten bij te houden. Zodra alle twaalf tegels gebruikt zijn, wordt er gekeken wie er de meeste van heeft gewonnen om de winnaar te bepalen.

… en de waardering

Dit type spel is in zijn algemeen een soort spel waar je van moet houden. Heb je een hekel aan puzzels oplossen onder tijdsdruk dan zul je er weinig aanvinden. Voor mensen die dit wel leuk vinden, is Turbo Taxi een aardige nieuwkomer. Ik vind het echter wel duidelijk de minste van de drie spellen in dit genre die dit jaar zijn uitgekomen (Expedition Pyramide en Take it Easy). Bij Turbo Taxi weet ik het na een paar puzzels wel weer. Ieder van de twaalf rondes verloopt namelijk identiek. De andere twee spellen hebben net dat beetje extra wat van een aardig spel een leuk spel maakt, dit spel mist dat helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *