Metaforms

Geplaatst door

1 spelers
15 minuten
Auteur: Michel en Robert Lyons

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Meta-Forms is eigenlijk geen echt spel, maar eerder een puzzel. Het doet denken aan Rush Hour en de Sudoku-spellen. Het leuke aan spellen doen is voor mij onder andere dat je gezellig met andere mensen om de tafel zit en lekker bezig bent. De puzzel-spellen kan je prima in je eentje doen (daar zijn ze ook voor bedoeld) en vind ik dan ook geen echte spellen. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet leuk hoeven zijn.

In Meta-Forms heb je een speelbord met negen vakken. Daarnaast heb je negen houten figuurtjes (een rondje, vierkantje en driehoekje in de kleuren rood, geel en blauw). In een klapper staan aanwijzingen waaruit je op moet maken op welke manier je de verschillende stukken neer moet leggen. Achterin de klapper staan de oplossingen.

Er zijn verschillende soorten aanwijzingen. De makkelijkste zijn die waarin precies staat waar een stuk moet komen te liggen (bijvoorbeeld doordat er een kruis staat door alle vakken waar het niet kan liggen). Daarnaast zijn er ook aanwijzingen waarin staat aangegeven waar een bepaald stuk ten opzichte van een ander stuk ligt (de rode driehoek ligt direct boven het gele rondje). Tenslotte heb je nog aanwijzingen waar een bepaalde vormen of kleuren al dan niet mogen liggen (er liggen geen vierkanten boven driehoeken).

Er staan zestig puzzels in de klapper in oplopende moeilijkheidsgraad. De eerste zijn echt heel simpel, de laatste zijn best pittig. Op de doos staat dat Meta-Forms geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. Dit klopt wellicht nog wel voor de eerste paar puzzels, maar al heel snel zijn de puzzels echt te moeilijk voor een kleuter. Ik zou het spel dan ook eerder aanraden voor kinderen vanaf een jaar of 8.

De spelregels vond ik niet heel duidelijk geschreven. De regels zijn op zich simpel maar door het Belgische Nederlands kost het wat meer moeite om alles goed te begrijpen.

… en de waardering

Ik heb met plezier de verschillende puzzels van Meta-Forms gemaakt. De eerste waren echt te simpel, maar al snel moest ik echt even goed kijken hoe het zat. Ik denk dan ook dat de liefhebbers van het oplossen van puzzels best plezier aan Meta-Forms kunnen beleven. Als je echter op zoek bent naar een spel in de traditionele zin van het woord dan kan je Meta-Forms beter in het schap laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *