Vroeger of Later

Geplaatst door

2-8 spelers
30-60 minuten
Auteur: Urs Hostettler
Uitgever: Jumbo (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Triviaspellen zijn erg populair, vooral vanwege de simpele regels en het feit dat de meeste mensen al dan niet zinloze feitjes toch best leuk vinden. Dit gecombineerd met het feit dat de belangstelling voor de Nederlandse geschiedenis de laatste jaren weer in de lift zit maakte het logisch dat het spel Vroeger of Later dit jaar verscheen.

Vroeger of Later is een weetspelletje over de Nederlandse geschiedenis, waar het de bedoeling is om kaarten met daarop gebeurtenissen in een chronologische volgorde te leggen.

Het spelprincipe is erg eenvoudig. Iedere speler ontvangt negen kaartjes. Op deze kaarten staat aan de ene kant een gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis en aan de andere kant het jaar waarin dit plaatsvond, soms aangevuld met een datum of maand. De spelers mogen het jaartal van hun kaarten niet bekijken en leggen ze met de omschrijving naar boven voor zich.

Vervolgens wordt een kaart van de stapel midden op tafel gelegd, weer met de gebeurtenis naar boven. De startspeler kiest een van zijn kaarten uit en legt die ernaast. Denkt hij dat de gebeurtenis op zijn kaart eerder plaats vond, dan legt hij zijn kaart ervoor, anders erna. Volgende spelers mogen telkens kiezen waar ze een kaart neerleggen: helemaal vooraan of achteraan of tussen twee kaarten in, afhankelijk van wanneer ze denken dat de gebeurtenis plaats vond ten opzichte van de andere.

In plaats van een kaart bijleggen mag een speler ook zeggen dat de volgorde van de kaarten niet klopt. Alle kaarten worden dan omgedraaid en de jaartallen gecontroleerd. Klopt de volgorde wel, dan krijgt de twijfelaar twee kaarten van de stapel. Klopt de volgorde inderdaad niet, dan krijgt de vorige speler drie kaarten. Vervolgens wordt een nieuwe kaart van de stapel getrokken en gaat het spel verder. Het spel eindigt als een speler geen kaarten meer voor zich heeft liggen; deze speler wint het spel.

… en de waardering

Het grote nadeel van triviaspellen is dat je na een paar keer spelen veel vragen al eens gehad hebt en daardoor al het antwoord weet. Daardoor worden ze erg snel saai. Vroeger of Later heeft daar geen last van. Er zitten enkele honderden kaarten in, zodat het domweg onmogelijk is om alle jaartallen te onthouden. Daardoor is Vroeger of Later ook veel beter te spelen als niet iedereen hetzelfde kennisniveau heeft, ook alweer zo’n probleem van veel triviaspellen. Bovendien is het mogelijk om te bluffen door kaartjes expres in de verkeerde volgorde te leggen en te gokken dat de volgende speler dat niet door heeft. Helemaal aardig is dat de kaartjes ingedeeld zijn in drie categorieën, die je al dan niet met elkaar kunt combineren. Hierdoor kun je veel variatie in het spel aanbrengen.

Vroeger of Later is zoals een triviaspel hoort te zijn: een mix van bekende en minder bekende weetjes over een interessant (en niet triviaal) onderwerp dat gedurende lange tijd zijn wederspeelbaarheid houdt. En met het prettige prijskaartje lijkt me dit het ideale cadeau voor verjaardag of Sinterklaas. Aanbevolen!

Jaartallen stampen is nooit mijn sterkste punt geweest, maar gelukkig is dat voor het spelen van Vroeger en Later nauwelijks een nadeel. Als je maar een beetje in kan schatten in welke volgorde dingen gebeurden en er een goede pokerface bij kan trekken kom je een heel eind. Het spel speelt lekker vlot weg en staat garant voor een hoop lol. En soms steek je er nog wat van op ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *