El Capitán

Geplaatst door

2-5 spelers
90-120 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner
Uitgever: QWG Games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel …

Tien jaar geleden kwam het bordspel Tycoon uit. In de tussenliggende jaren zijn de auteurs van dit leuke maar ontzettend lelijke bordspel ten prooi gevallen aan voortschrijdend inzicht: “Hadden we dit en dat maar net even anders gedaan dan was het spel nog leuker geweest”. Gelukkig bood QWG de auteurs de kans om deze veranderingen door te voeren in een nieuwe versie van Tycoon en zie daar, El Capitán werd geboren.

In El Capitán zijn de spelers machtige kooplieden in het jaar 1500 die proberen zo rijk mogelijk te worden door in alle belangrijke handelssteden pakhuizen en vestingen te openen.

In een spelersbeurt mag je eerst reizen en daarna moet je een pakhuis of vesting (her)bouwen óf terug gaan naar de bank voor een lening. Reizen doe je door middels van zeilkaarten. Er zijn twee typen zeilkaarten, namelijk kaarten naar een specifieke bestemming en kaarten tussen twee bepaalde steden. De bestemmingskaarten zijn een stuk duurder dan een kaart met een stadsverbinding, dus het is verstandig om je reis zo goed mogelijk te plannen.

In de stad waar je naar toe bent gevaren mag je vervolgens een pakhuis of vesting bouwen. Hoe meer pakhuizen er in een stad staan, hoe meer geld de bouwwerken in deze stad opleveren tijdens de drie waarderingen. Verder wordt er nog geld uitgekeerd voor het aantal steden waar je pakhuizen in hebt gebouwd. Dit kan flink oplopen en het is dus verstandig om dit goed in de gaten te houden, vooral omdat er een bonus is voor de speler die als eerste, tweede en derde in alle steden een pakhuis heeft.

Pakhuizen hebben echter niet het eeuwige leven. Als er in een stad steeds meer pakhuizen bijkomen, raken de oudste in verval en worden buiten gebruik gesteld. De eigenaar van dit pakhuis, kan het echter herstellen door aan te leggen in deze haven en een beurt te besteden aan het renoveren van zijn eigendom. Dit kost geen geld, maar wel een beurt en omdat je in een beurt maar één ding mag doen, ben je hier doorgaans niet heel blij mee.

Afgezien van het renoveren van vervallen pakhuizen, kost alles wat je wilt doen in dit spel geld. Om te reizen moet je reiskaarten kopen, het bouwen van pakhuizen en vestingen loopt ook aardig in de papieren. Het is dan ook bijna niet mogelijk om met je startkapitaal uit te komen. Gelukkig kan je terug naar de bank gaan voor een lening (van 10 of 16 dukaten). Aan het eind van de ronde waarin je de lening hebt afgesloten, mag je kiezen of je de lening wilt terug betalen (plus 2/4 dukaten rente). Je mag de lening echter ook nog een ronde doorschuiven, maar daarvoor moet je nog eens 10 dukaten extra rente betalen. Een derde keer doorschuiven mag niet.

Iedere ronde krijgen de spelers 6 pakhuizen en 1 vesting. Zodra één speler deze allemaal gebouwd heeft, is de ronde afgelopen en wordt er geld uitgekeerd. Na de derde ronde is het spel afgelopen en wint de rijkste koopman.

Bij het spel is ook een uitbreiding geleverd met drie extra steden en wat extra regels. Ik heb deze uitbreiding echter (nog) niet gespeeld.

… en de waardering

Tycoon vond ik al leuk om te spelen, maar El Capitán is nog net dat beetje beter waardoor een goed spel een fantastisch spel is geworden. De kleine veranderingen maken een groot verschil. Er zijn een paar nieuwe mogelijkheden toegevoegd die nieuwe kansen bieden om rijk te worden of je tegenstanders dwars te zitten. Het effect van je beslissingen is hierdoor groter geworden en de spanning van het spel neemt navenant toe.

De vormgeving van het spel is ook verbeterd, al is de uitgever daarmee naar mijn smaak een beetje uitgeschoten. Het bord en de zeilkaarten zijn prachtig, maar ook heel druk waardoor je meer moeite moet doen om te zien wat er nou precies staat. Ik vind vooral het schuinschrift erg lastig leesbaar, al moet ik toegeven dat de sfeer hiervan juist weer prima bij het spel past.

El Capitán verdiend dan ook de hoogste waardering. Het is een toegankelijk, redelijk simpel spel dat bol staat van de spelerinteractie en lastige keuzes en daardoor spannend blijft tot het eind.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *