Spel aan de Maas: 4 maart 2008

Geplaatst door

Aanwezig: Bas, Dagmar, Dirk-Jan, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:
Stef Stuntpiloot
Traumfabrik
Bokken Schieten
Stef Stuntpiloot

Op deze eerste dinsdagavond van maart verzamelden vijf spelers zich bij Dagmar en Niek voor een avondje spelen. Vijf is altijd een beetje lastig aantal omdat veel spellen met maximaal vier spelers gespeeld kunnen worden, maar Peter Hein had toch een leuk groot spel gevonden voor vijf spelers.

Stef Stuntpiloot

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk-Jan, Niek en Peter Hein

Dirk Jan was een beetje later en daarom begon de rest alvast met Stef Stuntpiloot. In Stef Stuntpiloot moeten de spelers hun kipjes beschermen tegen de scheervluchten die Stef met zijn sportvliegtuig maakt boven de kippenhokken. De batterijen waren behoorlijk leeg aan het raken en daarom vloog Stef eerst niet zo snel zodat de nieuwe spelers er even in konden komen. Gelukkig waren er nog verse batterijen in huis zodat Stef en daardoor de spelers lekker op stoom konden komen.
Bas en Peter Hein moesten duidelijk nog even de slag te pakken krijgen. Dagmar en Niek lukte het met vaakst om hun kippen in leven te houden. Toen Dirk-Jan binnen kwam gaf Niek hem zijn plekje zodat hij als gastheer de theekopjes kon aanvullen. Dirk-Jan speelde nog twee rondjes mee en won daar één van en had daardoor eigenlijk het hoogste winstpercentages. Maar omdat de winst bepaald werd door het aantal gewonnen potjes, werd hij toch gedeeld laatste met Peter Hein.
Er was veel en hard gelachen tijdens het spel en iedereen had het daarom ook erg leuk gevonden. Sommige spelers vroegen zich alleen af hoeveel potjes Stef zou overleven, zeker als het door kinderen gespeeld zou worden.

Uitslag:
Dagmar 3, Niek 3, Bas 2, Dirk Jan 1 en Peter Hein 1 gewonnen potjes
Waardering:
Dagmar, Niek, Bas, Peter Hein 4, Dirk Jan 3,5

Traumfabrik

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk-Jan, Niek en Peter Hein

Peter Hein had Traumfabrik meegenomen. In dit spel moet je de juiste vaklui op je loonlijst zien te krijgen om films te maken (regiseurs, camera-mensen, acteurs, muzikanten, etc.). Om in de sfeer te komen zit bij het spel zelfs een heuse soundtrack bijgeleverd met sfeervolle filmmuziek uit de jaren vijftig. Het spel duurt één jaar bestaande uit vier kwartaal bestaande uit 8 actie-momenten. Meestal zijn dit veilingen waar de diensten van één of meer professionals worden aangeboden. Hoe vakbekwamer deze mensen zijn, hoe beter je film wordt. Maar twee keer per jaar komt het op je netwerkkwaliteiten aan op de feestjes die gevierd worden. De speler met de meeste acteurs, mag hier als eerste een werknemer aan de haak slaan. Aan het eind van ieder kwartaal wordt een prijs vergeven voor de beste film tot nu toe en aan het eind van het jaar zijn oscars en razzies te winnen die ook nog veel punten opleveren.
Niek ging voortvarend van slag en maakte de eerste film, waarna nog vele zouden volgen. Het waren dan wel geen toppers maar hij pakte hier toch flink wat punten mee. Niek en Bas leverden ook al snel daarna hun eerste films af. Dagmar was nogal zuinig bij de eerste veilingen, maar toen ze loskwam, ging het snel en wist ze ook een aantal films af te maken. Dirk Jan gokte op de slechtste film en dat was niet makkelijk, maar het lukte hem toch. Helaas voor hem leverde dit niet genoeg punten op om hem van de laatste plek te houden.
Aan het eind van het jaar bleek dat Bas de beste films had opgeleverd. Behalve twee genreprijzen pakte hij ook nog de oscar voor beste film. Hierdoor liep hij tientallen punten uit op de andere spelers, die wat score betreft redelijk bij elkaar in de buurt waren gebleven.
Iedereen had het wel een leuk spel gevonden. De soundtrack is een leuke gadget en ook de Duitse titels van bekende films die werden nagemaakt hadden voor flink wat hilariteit gevonden. Dagmar had de muziek best leuk gevonden en gooide hem nog snel even in de laptop om hem op haar ipod te kunnen zetten. Tot haar grote verbazing zat zelfs deze cd in de Itunes bibliotheek, dus dat scheelde weer wat typwerk.

Uitslag:
Bas 93, Niek 56, Dagmar en Peter Hein 55, Dirk Jan 53 punten
Waardering:
Allen 4

Bokken Schieten

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk-Jan, Niek en Peter Hein

Bokken Schieten is een nieuw slagenspelletje. Er worden acht rondes gespeeld en de speler die de kaart met de hoogste waarde speelde, krijgt alle gespeelde kaarten. Op deze kaarten staan 1 tot en met 5 bokken. In de eerste vier rondes wordt er ook nog een eilandkaart gedraaid waarop twee stukken van een eiland staan met daarop een waarde die aangeeft hoeveel bokken op dit stukje eiland kunnen wonen. De speler die de laagste kaart speelt mag kiezen welk van de twee stukken tot het eiland gaat horen. Aan het eind van het spel wordt bepaald hoeveel bokken er op dit eiland kunnen wonen. De spelers die meer bokken hebben verzameld zijn in ieder geval af en van de overige spelers wint de speler met het hoogste aantal bokken. Omdat één potje zo gespeeld is, besloten we om de variant te spelen waarbij je net zo veel rondes speelt als er spelers zijn. Als je te veel bokken hebt krijg je dan 0 punten en anders net zo veel punten als je bokken hebt.
De eerste paar rondes werd het eiland telkens heel klein gehouden waardoor meerdere spelers te veel bokken hadden verzameld en dus geen punten scoorden. In de laatste drie rondes was het eiland wel lekker groot en vielen er dus veel punten te verzamelen. Dirk Jan en Bas deden dit als beste, mede doordat zij in de eerste twee ronden als enige al wat punten hadden verzameld.
De spelers vonden het een aardig kaartspelletje. In eerste instantie vroeg iedereen zich af of je wel invloed hebt op het spelverloop (hoge kaarten is slagen pakken), maar dit bleek best mee te vallen. Natuurlijk zit er een behoorlijke geluksfactor in, maar je kan met je acties genoeg invloed uitoefenen om het spel leuk te maken. Het is een beetje een pestspel omdat niets leuker is dan iemand die tegen het maximale aantal bokken aanzit en de slag gaat halen nog even een kaart mee te geven met lekker veel bokken er op.

Uitslag:
Bas 44,Dirk-Jan 39, Dagmar  en Niek 32 en Peter Hein 23 punten
Waardering:
Bas, Dirk-Jan, Dagmar en Peter Hein 3, Niek 3,5

Stef Stuntpiloot

Spelers: Dagmar, Dirk-Jan, Niek en Peter Hein

Bas vond het mooi geweest en ging op huis aan. Dit vond Peter Hein een goed moment om Stef Stuntpiloot nog een keer op tafel te zetten. Besloten werd om te spelen tot iemand 5 keer gewonnen had. De heren waren duidelijk niet van plan om van de enige dame te gaan verliezen en dus werd alles op alles gezet om vooral Dagmar maar snel van het bord af te kegelen. Hierdoor namen de mannen al gauw een voorsprong en besloten toen maar eens elkaar te gaan bestoken. Hierdoor kon Dagmar ook weer een beetje meespelen en kwam ze terug naar 3 punten. Ondertussen stonden de heren allemaal op 4 punten en was het de vraag wie zou gaan winnen. Dirk Jan wist als eerste zijn vijfde potje te winnen en haalde daarmee de winst binnen. Peter Hein had het spel zo leuk gevonden dat hij aankondigde het spel ook op korte termijn te willen kopen.

Uitslag:
Dirk-Jan 5, Niek en Peter Hein 4, Dagmar 3
Waardering:
Niek, Peter Hein en Dagmar 4, Dirk Jan 3,5.