Gespeeld in februari

Geplaatst door

Als echte geek houd ik natuurlijk bij welke spellen ik speel en wanneer. Dit is de oogst voor februari:

Tai Pan 11x
Dier op Dier 7x
Puerto Rico kaartspel 5x
Wortelroof 4x
Can’t Stop 2x
Kinderen van Catan 2x
Ticket to Ride Switzerland 2x
Amyitis, Burg Appenzell, Coloretto, Dokter Egel, Fairy Tale, Im Jahr des Drachen, Race for the Galaxy, Kolonisten van Catan, Thebes en Wits & Wagers allemaal 1x

Weinig verrassingen eigenlijk. Het enige dat me zelf opvalt is het hoge aantal kinderspellen (hoera!) en het feit dat er maar twee spellen zijn die ik zowel in januari als februari gespeeld heb: Tai Pan en Race for the Galaxy. Die laatste mag wel wat vaker.

Het Puerto Rico kaartspel heb ik vorig jaar niet een keer gespeeld en ik ben blij dat die weer eens op tafel komt. Hetzelfde geldt voor Kolonisten. Dat is een klassieker die toch wel een paar keer per jaar op tafel mag komen.
Ook erg tevreden ben ik met Im Jahr des Drachen. De meeste wat langere bordspellen komen niet zo snel meer op tafel als ik ze eenmaal gerecenseerd heb, dankzij de druk van al die nieuwe en glimmende spellen (die bovendien nog gerecenseerd moeten worden). Ik moet gewoon wat meer mijn best doen al dat nieuws eens op zijn beurt te laten wachten…

Beste nieuwe spel van de maand: zonder twijfel Thebes. Dat speelde ik de afgelopen week voor het eerst. Een bijzonder aangenaam familiespel, dat wat mij betreft de Spiel des Jahres had mogen winnen in plaats van dat duffe Zooloretto. Amerizuurpruimen die altijd mopperen over het gebrek aan thema in eurospellen zouden dit zeker eens moeten proberen.

3 reacties

 1. Mooi om te lezen dat er meer liefhebbers van Thebes zijn, die zich niet storen aan de geluksfactor.

  Over Zooloretto: ik vond het niet echt een slecht spel hoor, meer vrij ongeïnspireerd. Het is vooral Coloretto voorzien van een hoop (in mijn ogen onnodige) toeters en bellen.

  Over Race for the Galaxy: blijven spelen, ieder potje wordt het leuker!

 2. Volledig akkoord wat Thebes betreft. Eén van de thematisch sterkst onderbouwde spellen van de laatste jaren. De geluksfactor stoort me totaal niet, al is hij inderdaad in grote mate aanwezig. Maar ja, echte archeologen zullen waarschijnlijk ook veel zand achter de kiezen hebben vooraleer ze iets van waarde opgraven zeker? Het is ook leuk te lezen dat de kinderspellen bij jou ook regelmatig op tafel komen de laatste tijd. Dat is bij mij ook zo. En daar zitten ook echte pareltjes tussen.
  Puerto Rico, Het Kaartspel is nog altijd mijn favoriete spel en dat zal niet snel veranderen. Race For The Galaxy heb ik ondertussen ook al gespeeld en dat was toch even wennen. Meer mogelijkheden, meer regels, meer informatie op de kaarten, meer van alles eigenlijk. Ik bakte er erg weinig van maar het verlangen naar meer is zeker aanwezig. Ik heb je schrijfsels over dit spel ook met veel plezier gelezen. Het enthousiasme dat dit spel bij jou teweegbrengt, het werkt echt aanstekelijk! Dat vind ik echt leuk, dat mensen echt genieten van een spel. Daar doen we het toch allemaal voor.

  Groeten,

  Dominique

 3. Hoi Peter Hein,

  Ik vind het grappig dat jij Thebes zo’n goed spel vindt. Begrijp me niet verkeerd, ik heb de Duitse versie al enige tijd geleden gespeeld en vind het ook een leuk spel. Maar wat ik wel een groot nadeel vindt, is de enorme geluksfactor met het trekken van de fiches uit de zakjes. Je kan nog zo goed plannen, maar als de één na tig keer trekken nog bijna niets heeft en de ander na 1 of 2 keer juist de hoogsten pakt, dan is dat toch wel frustrerend. Ondanks dat speel ik het spel toch graag. Ik had verwacht dat jij dat ook als nadeel zou zien, maar kennelijk ben je toch erg enthousiast over dit spel. Leuk! Je mening over Zooloretto deel ik in het geheel niet. Als echte dierengek spreekt het thema me enorm aan, alleen al daarom wilde ik het spelen. Maar ik moet zeggen dat ik het spelsysteem ook leuk vindt. Het spel valt bij velen goed in de smaak en ik snap best dat het Spiel des Jahres is geworden.

  Veel speelplezier nog!

  Det

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *