Kaas Kasteel

Geplaatst door

2-4 spelers
15-30 minuten
Auteur: Jan-Peter Schliemann en Bernhard Weber
Uitgever: 999 Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel …

Het kasteel van graaf Gregor Gonzola is al jaren verlaten. De graaf was een echte kazengek en het hele kasteel puilt nog uit van de kaas in alle soorten en maten. De muizen die er op af komen moeten echter oppassen: door het verschimmelen van al dat lekkers zijn de vloeren hier en daar niet meer helemaal veilig. Wee de muis die zich in het ongeluk stort!

De doos van het spel dient als kasteel, waarmee het bord drie dimensies kent. Het ‘bord’ bestaat uit diverse gaten, waar verschillende tegels komen te liggen. Op de meeste tegels staat niks of een kaas afgebeeld, maar sommige zijn open. Deze dichten het gat niet af, waardoor een muis in het gat kan vallen als hij pech heeft op niet oplet. Bovenop de tegels komt een serie daken. Deze verhullen de kazen en de gaten, zodat het voorzichtig manoeuvreren is.

De spelers zijn muizenfamilies die proberen als eerste vier kaassoorten te bemachtigen. Je vindt een kaas als twee van je muizen op een tegel met dezelfde kaas staan. Tijdens je beurt mag je vier acties doen. Een actie kan zijn een dak optillen, een muis verplaatsen naar een zichtbare tegel, of de tegels verschuiven. Dit laatste doe je op een manier die we kennen uit De Betoverde Doolhof. Er is een extra tegel, die je ergens langs de zijkant in een gat schuift. Alle tegels in de rij schuiven een vakje op en aan het einde valt er weer een tegel uit. Deze actie mag je maar eens per beurt uitvoeren, de andere zo vaak als je wilt.

Het spel eindigt als iemand vier soorten kaas heeft. Dit kan ook in andermans beurt gebeuren, als iemand per ongeluk een goede tegel onder een van je muizen schuift. Deze speler wint het spel. Het spel eindigt ook als iemand zijn voorlaatste muis verliest. Dan wint de speler die de meeste kaassoorten heeft verzameld. Uiteraard is de speler die nog maar een muis heeft van de winst uitgesloten.

… en de waardering

Kaas Kasteel combineert het spelprincipe van De Betoverde Doolhof met een geheugenelement. Dit alles in een prachtige driedimensionale vormgeving. Het vinden van kazen is minder moeilijk dan het lijkt, waardoor het spel snel speelt. De mogelijkheid om muizen te laten vallen zorgt voor extra spanning en pestmogelijkheden, wat ik zelf altijd wel leuk vind.

Al met al is Kaas Kasteel een onderhoudend kinderspel, met één adder onder het gras. Het spel gebruikt een actiepuntensysteem, waarbij de spelers vrijelijk kunnen kiezen in welke volgorde en hoe vaak ze sommige acties uitvoeren. Voor veelspelers is dat routine, voor de meeste kinderen waarschijnlijk onbekende materie. Houd dat dus in het achterhoofd bij de aanschaf van dit spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *