1-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Hjalmar Hach
Uitgever: Horrible Guild (2022)
Het spel…
Evergreen is een nieuw spel waarin de natuur centraal staat en dat er lieflijk uitziet. En dat is slim van de uitgever, want dit soort spellen doet het de laatste jaren goed. Waarom zou je elkaar de kop inhakken aan de spellentafel als je je in plaats daarvan ook een ideale wereld kunt creëren waarin (in het geval van Evergreen) bomen tot in de hemel groeien. Want dat is waar het in Evergreen om draait: het planten en laten groeien van bomen om zo een groene planeet te creëren.
Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een bordje met daarop een kale planeet waarop verschillende leefgebieden (grasvlakten, bloemenweides, graangebieden, bergen, moerassen en poolgebieden) staan afgebeeld. Het spel duurt vier rondes waarin de spelers bomen gaan planten en tot bloei brengen.
Aan het begin van elke ronde worden er gebiedskaarten omgedraaid (één meer dan er spelers zijn). Vervolgens kiezen de spelers om de beurt één van deze kaarten. In het gebied dat je gekozen heb mag je vervolgens één van de vier basis-acties uitvoeren. Hiermee kun je drie stekjes van bomen planten, twee stekjes laten groeien tot kleine bomen (of kleine bomen naar grote bomen), één stekje planten en één stekje of kleine boom laten groeien of in een gebied naar keuze één stekje planten of één stekje of boom laten groeien.
Op elke kaart staat ook aangegeven welke speciale actie je ergens op het bord mag uitvoeren. Er zijn zes verschillende acties, waaronder de bekende acties stekjes planten, stekjes laten groeien naar kleine bomen en kleine bomen naar grote bomen. Daarnaast is er een actie waarmee je punten scoort, een actie waarmee je een slootje graaft (daarmee laat je twee aangrenzende stekjes en/of bomen groeien) of het mogen aanleggen van struikgewas (daarmee verbind je verschillende bosgebieden). Bovenaan het bordje houd je bij hoe vaak je een speciale actie hebt gekozen. Hoe vaker je dezelfde actie kiest, hoe sterker hij wordt. Met de actie “stekjes naar bomen laten groeien” mag je bijvoorbeeld de eerste keer maar één stekje laten groeien, maar de derde keer drie.
En door het uitvoeren van de basisacties en speciale acties worden de bordjes van de spelers steeds groener. Aan het eind van elk van de vier rondes vindt een tussentelling plaats. In de tussentelling kijk je vanuit een bepaalde zijde van het bord hoeveel van jouw bomen zon vangen. Kleine bomen leveren dan één punt op en grote bomen twee. Maar waar zon is, is ook schaduw. Als je dus een rij van bomen van dezelfde hoogte hebt gemaakt, dan vangt alleen de eerste zon (en levert dus punten op) en de rest staat in de schaduw. Vanuit dit gezichtspunt bezien kun je dus het beste de bomen op enige afstand van elkaar planten. Maar je krijgt niet alleen punten voor de bomen die zon vangen, maar je krijgt ook punten voor je grootste bos. En dan loont het dus weer om de bomen juist naast elkaar te planten.
Aan het eind van het spel volgt dan nog een eindtelling. Weet je nog dat er elke ronde één kaart meer wordt opengedraaid dan er spelers zijn? De kaart die overblijft verdwijnt niet naar de aflegstapel maar wordt opzij gelegd. Op elke kaart staan een aantal bloem-symbolen die aangeven hoeveel punten een grote boom in het bijbehorende gebied oplevert. De punten die hiermee vergeven worden, zijn niet te versmaden. Je kan namelijk flink wat punten binnen harken als je grote bomen in de meest waardevolle gebieden hebt staan.
…en de waardering
Evergreen is een leuk, tikje abstract spel voor mensen die van ruimtelijk puzzelen houden. Doordat bomen op drie manieren punten opleveren, ben je drie dingen aan het optimaliseren. Vaak zal je daarom in het begin van het spel bomen een beetje uit elkaar bouwen om punten voor de zon te krijgen, maar ga je ze dan al snel aan elkaar bouwen zodat je een groot bos krijgt en probeer je ook nog in te schatten welke gebieden het meest waardevol gaan zijn om daar grote bomen te krijgen. En het mooie is dat je door de kaarten die je kiest (of beter: niet kiest) aan het begin van een ronde invloed hebt op hoe waardevol de bomen zijn aan het eind van het spel in de verschillende gebieden. Zeker als je als laatste speler een kaart mag kiezen, dan kan je daarmee veel invloed uitoefenen op de eindtelling. Maar ondanks al die keuzes en mogelijkheden speelt Evergreen lekker vlot weg.