De leukste spellen van 2022

Geplaatst door

Het virus mag dan nooit helemaal verdwijnen, na de wintermaanden was de maatschappelijke impact van corona vrij beperkt. Dat geldt helaas niet voor mijn speelstatistieken. In 2022 speelde ik iets meer dan 650 potjes. Dat is meer dan in de twee voorgaande coronajaren, maar nog steeds veel minder dan in de jaren ervoor.

Daar staan gelukkig positieve dingen tegenover. Ondanks de gestage instroom van nieuwe spellen -met een traditionele piek in oktober- is mijn collectie nu kleiner dan een jaar geleden. Iets anders waar ik blij van word is dat het aantal spellen dat ik voor het eerst deed het hoogst was in jaren. Dat was een bont gezelschap, inclusief de onvermijdelijke titels waarvan één potje genoeg was. De meeste speelde ik wel met veel plezier, en van de 86 verschillende presenteer ik hier de tien die ik het leukst vond.

Het is een redelijk divers rijtje, waar stevige hersenkrakers de soepele tussendoortjes afwisselen. Normaal gesproken zou ik ze nu keurig op volgorde van voorkeur zetten, maar omdat de verschillen zo groot zijn vond ik dat niet te doen. Daarom kies ik dit jaar maar voor de gemakkelijke uitweg van de alfabetische sortering.

Capital Lux 2

Een kaartspel zoals ik ze graag zie: snel, eenvoudige regels en veel variatie. Je moet even door het uiterlijk heen bijten, maar onder die wanstaltige buitenkant verschuilt zich een juweel van een spelletje.

Cascadia

Bijna had ik Cascadia er niet in gezet, omdat ik na ruim 30 potjes in één jaar toch wel een klein beetje aan mijn taks begin te raken. Maar laten we wel wezen, een spel dat je zo vaak op tafel krijgt doet iets goed. Alle prijzen zijn wat mij betreft dan ook terecht.

Codex Naturalis

Het is goed dat mijn vrienden zich nog beter op de hoogte stellen van wat er nieuw verschijnt, want zo kom ik (nog) vaker in aanraking met nieuwe spellen. Codex Naturalis had ik zonder Roger gemist, en dat was toch zonde geweest. En het ziet er nog eens schitterend uit ook.

Council of Shadows

Wat mij betreft een van de grootste verrassingen van het jaar. Ook dit heeft de looks niet mee (zou het thema meespelen?), maar de originaliteit wel. Een intelligent racespel waarbij je gebruik en opbrengst goed op elkaar moet afstemmen om de rest af te troeven.

Dungeons, Dice & Danger

Mijn dobbeltopper van het jaar. Paper Dungeons vond ik net wat te gekunsteld en deterministisch, DDD is de perfecte puzzelaar in diverse kronkelende kerkers. Laat de uitbreidingen maar komen.

Fun Facts

Met Time’s Up, Codenames en Just One zou je denken dat ieder nieuw partyspel overbodig is, maar Fun Facts toont het tegendeel. Het sterke punt is dat het hier echt om de spelers draait en niet om het spel. De levende gesprekken bij ieder kaartje maken het spel, ‘goed’ en ‘fout’ bestaan niet. Bij ieder potje met mensen die het voor het eerst doen zit er wel eentje bij die het zelf wil kopen.

Gaia Project

Gaat al een paar jaartjes mee, maar door mijn lauwwarme gevoelens voor Terra Mystica en het minder fraaie voorkomen (het derde SF-spel waar ik dat nu over zeg, het kan geen toeval meer zijn) duurde het lang voor ik het speelde. Komt door de duur niet makkelijk op tafel, maar elke keer is het weer een grote ontdekkingsreis.

Living Forest

Goede spellen hoeven niet lang, complex en solitair te zijn. Een ding waar ik me nog steeds iedere keer op verkijk is dat Living Forest sneller voorbij is dan je denkt. En ook vaker dan je wilt, want het komt er meestal op neer dat een van de andere spelers het alweer heeft gewonnen. Als het met twee spelers ook echt goed uit de verf kwam had ik het al lang gekocht.

Metrolijn

Met DDD mijn favoriete krasspel. Nog simpeler regels, maar het kiezen van welk vakje je aan moet kruisen is ook hier erg moeilijk. Een heerlijke afwisseling als oudere favorieten uit de Cleverfamilie of Welcome to eventjes te sleets worden.

Planet B

Op de valreep van 2022 verraste 999 Games me met deze zware doos. Ik had het op Spiel wel zien liggen, maar liet me nogal afschrikken door de hoeveelheid onderdelen en de stevige prijs. De regels zijn ook niet mals, maar eenmaal begonnen is het een vrij soepel en vooral leuk spel. Je bent lekker bezig en toch betrokken bij andermans beurten en het thema leent zicht uitstekend voor cynische grappen. Sfeer is hier zeker zo belangrijk als strategie.

Andere hoogtepunten van het jaar waren natuurlijk Spiel, waar nu eens niet alles uitverkocht was, het feit dat BGA telkens blijft verrassen met leuke nieuwe spellen en daardoor ook zonder verplichte quarantaine de moeite waard blijft, het kneuterige maar gezellige Stardew Valley en het beschilderen van de miniaturen van Star Wars: The Clone Wars. Talent heb ik nog steeds niet, maar het geeft de hobby een nieuwe dimensie.

Voor 2023 hoop ik al deze leuke nieuwe spellen regelmatig op tafel te krijgen, Living Forest aan de man (v) te krijgen en veel leuks te ontdekken. Mijn eerste ontdekkingstocht staat al gepland, want in januari ga ik me wagen aan een dag lang Eastern Empires…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *