Just One

Geplaatst door

TIP
3-7 spelers (vanaf 8 jaar)
20-30 minuten
Auteur: Ludovic Roudy & Bruno Sautter
Uitgever: Repos Production (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Er zijn tegenwoordig steeds meer partygames op de markt die spellenliefhebbers niet alleen op tafel zetten als de (schoon)familie komt, maar die ze ook best zelf willen spelen. Denk aan Codenames, Muse, Time’s up en Dixit. Wat deze spellen gemeen hebben is dat er een beroep wordt gedaan op je creativiteit met taal om iets te omschrijven. Dit zorgt vaak voor grappige situaties waardoor ook mensen die niet zo om bordspellen geven, zich toch vermaken. Just One is een nieuw spel in dit segment.
 

Just One is een coöperatieve partygame waarin woorden moeten worden geraden. Iedere ronde is een andere speler aan de beurt om een woord raden (bijvoorbeeld bos, kakkerlak of meloen) op basis van hints die de andere spelers geven. Dit klinkt heel simpel, maar er is een catch: als een bepaalde hint meerder keren wordt gegeven dan vervalt hij. De hintgevers moeten dus een goede hint geven die duidelijk is maar origineel genoeg dat de kans dat andere mensen die hint ook geven klein is.
 

Alle spelers krijgen een plastic kaarthouder voor zich. De speler die een woord moet gaan raden, trekt een kaart van de stapel en zet deze kaart in zijn kaarthouder met de voorkant naar de andere spelers gedraait. Op elke kaart staan 5 woorden afgebeeld. De speler die moet gaan raden noemt een getal en de andere spelers moeten nu een hint gaan bedenken bij dit woord. De hintgevers schrijven hun hint op hun kaarthouder (met uitwisbare stiften).
 

Als iedereen een hint heeft opgeschreven, doet de radende speler zijn ogen dicht en vergelijken de spelers hun hints. Alle hints die meerdere keren zijn gegeven worden uitgewist. Het gaat daarbij om de betekenis van een woord en niet om de schrijfwijze. Prins, Prinses, Prinsje, Prinsesjes en Prinzessen zijn dus allemaal dezelfde hint en moeten worden gewist.
 

De radende speler moet vervolgens op basis van de hints diever blijven proberen te raden wat het geheime woord is.
 

Een compleet potje duurt 13 rondes lang. Aan het eind van het spel scoren de spelers punten voor het aantal goed geraden woorden. In de spelregels kan je dan zien hoe goed je het gedaan hebt.
 

…en de waardering

Just One is een ontzettend goede partygame. De regels zijn super simpel zodat snel met spelen kan worden gestart. Het is makkelijk om hints te verzinnen, maar doordat je weet dat dubbele hints niet tellen wordt je uitgedaagd om niet het eerste wat in je hoofd opkomt op te schrijven. Dit zorgt er voor dat er regelmatig originele en grappige hints worden gegeven. En daardoor is het ook voor de speler die het woord moet raden soms nog best lastig om het goede woord te raden op basis van de hints die gegeven zijn. Een potje Just One is zo gespeeld, maar omdat het zo leuk is zal het vaak niet bij één potje blijven.

Het enige kritiekpuntje is dat op de kaarten woorden staan die kinderen niet zullen kennen (zoals Chanoeka, Petanque, Guillotine en Darwin). Gelukkig is dit probleem makkelijk te ondervangen door gewoon een ander nummer te kiezen als een nummer gekozen wordt met een te lastig woord voor het gezelschap. Just One is per slot van rekening een partygame en dus moet je er met elkaar voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Als je dit doet, dan is Just One een schot in de roos.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *