Ilôs

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 10 jaar)
45 minuten
Auteur: Frédéric Guérard
Uitgever: 999 games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Een populair spelidee in veel familiespellen is dat van het variabele speelbord dat je langzaam ontdekt. Het bekendste spel dat dit gegeven gebruikt is natuurlijk Carcassonne. Sindsdien wordt ieder spel waarbij je tegeltjes legt die een landschap voorstellen vroeg of laat met Carcassonne vergeleken. Een nieuw spel in dit genre is Ilôs, waarbij de spelers met zeshoekige tegels een archipel opbouwen, de daar aanwezige mijnen en plantages ontginnen en punten scoren met de grondstoffen die dat oplevert.

Hoewel het spel zich afspeelt op een zich gestaag uitbreidend ‘bord’ van eilandtegels voer je alle acties uit met kaarten. Er zijn zes soorten acties, iedere met zijn eigen kaart. Voor het spelen van een kaart betaal je door andere kaarten uit je hand af te leggen, een mechanisme dat we kennen uit bijvoorbeeld Race for the Galaxy en het Puerto Rico kaartspel.

Een kaart die je in het begin vaak zult spelen is de scheepskaart. Daarmee kun je de archipel uitbreiden en, belangrijker nog, nieuwe schepen in het spel brengen. Meer schepen betekent dat je meer kaarten mag trekken en je hebt ze nodig om op de eilanden poppetjes te plaatsen.

Staat een poppetje eenmaal op een mijn of plantage, dan levert deze voor de rest van het spel grondstoffen op. De grondstoffen zijn de enige bron van punten. Goud is twee punten waard per fiche, de rest één puntje. Met het spelen van de marktkaart verhoog je de waarde van een grondstof. Dat kost geen kaarten, maar een exemplaar van de grondstof die je in waarde wilt verhogen. Je levert dus punten in om later meer te kunnen scoren. Het liefst doe je dat met een grondstof waarvan jij (veel) meer hebt dan rest. Maar je moet niet te lang wachten, want in totaal kan er maar acht keer een marktkaart gespeeld worden. Houd je medespelers dus goed in de gaten.

Het spel eindigt als iemand al zijn mannetjes heeft ingezet, waarna de ronde wordt afgemaakt. De spelers tellen de totale waarde van hun grondstoffen en de speler met de hoogste waarde wint.

…en de waardering

Ilôs is een solide spel dat redelijk eenvoudige regels combineert met de nodige strategische diepgang. Er zit aardig wat interactie in. Je moet goed opletten op welke plekken je medespelers azen, in welke grondstoffen ze sterk zijn of juist niet, en vooral op tijd marktkaarten spelen. Je kunt winnen door te spreiden en met iedereen mee te liften, of alles op één grondstof te zetten en de markt te manipuleren.

Tegelijk voelt het soms een beetje of je het allemaal al eens ergens gezien hebt. Ilôs gebruikt slim elementen uit allerlei andere spellen, maar voegt daar weinig zelf aan toe. Het is een geslaagde mix van bewezen succesvolle ingrediënten, maar heeft net niet dat eigene dat het spel onderscheidt van de concurrentie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *