Dodelido

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Jacques Zeimet
Uitgever: Drie Magier Spiele (2016)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

Jacques Zeimet is een spelauteur met een creatieve geest, die vaak originele spellen met een opvallende vormgeving bedenkt. Het bekendst is hij van reactie- en blufspelletjes zoals Vlotte Geesten en Kakkerlakkenpoker. Dodelido is een van de meest recente toevoegingen in dit genre en is inmiddels ook in Nederland verschenen.

Dodelido is eeen kaartspel, met op iedere kaart een van vijf verschillende dieren in een van vijf verschillende kleuren. De kaarten worden verdeeld onder de spelers, die om beurten een dier open op tafel leggen, waarbij drie stapels worden gevormd. Nadat je de kaart hebt gelegd moet je direct benoemen welk dier of welke kleur het vaakst op tafel ligt. Liggen er twee pinguïns en een kameel, dan zeg je ‘pinguïn’, zijn het twee roze en een groene kaart, dan zeg je ‘roze’.

Dat zijn de makkelijke regels. Als er van geen enkele dier of kleur de meeste zijn, zeg je ‘niets’. Ingewikkelder wordt het als zowel een kleur als dier het vaakst voorkomt (bijvoorbeeld een roze pinguïn, groene pinguïn en roze kameel). Dan zeg je ‘dodelido’.

Dit is nog steeds vrij eenvoudig en daarom zijn er de schildpadden en krokodillen. Voor iedere schildpad op tafel moet je voor het correcte antwoord een keer ‘uh’ zeggen. Op andere momenten mag je dus absoluut geen ‘uh’ zeggen. De krokodil is weer helemaal anders: dan moet iedereen zo snel mogelijk met zijn hand op de kaarten slaan.

 

Maak je een fout of sla je als laatste op de krokodil dan krijg je voor straf alle gespeelde kaarten. Je wint het spel door als eerste al je je kaarten kwijt te raken.

…en de waardering

Dodelido doet wel wat aan het successpel Set denken, met minder gepuzzel en meer stress. Zelfs als je ervaren genoeg bent om nooit een fout te maken kun je je laten verrassen door een krokodil. En anders kun je het moeilijker maken door de bedenktijd te verkorten. Grootouders gun je de royale drie seconden uit de spelregels, gehaaide tieners moeten aan een halve genoeg hebben. Dit soort spellen ligt niet iedereen even goed, maar met spelers van een vergelijkbaar niveau biedt Dodelido een stressvol en soms hilarisch kwartiertje speelplezier.

 
 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *