Fun Facts

Geplaatst door

TIP
4-8 spelers
30 minuten
Auteur: Kasper Lapp
Uitgever: Repos (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Partyspellen zijn voor veel spellenfans een moeilijk genre. Ze vergen andere kwaliteiten van de spelers dan de meeste andere spellen. Het gaat meer om doen en beleven dan lekker puzzelen en optimaliseren. Het ergste is misschien nog wel dat je ze niet veilig in je eentje kunt spelen.

Toch zijn er de laatste jaren veel partyspellen verschenen die ook de liefhebbers van het stevige denkwerk kunnen bekoren, zoals bijvoorbeeld Codenames en Just One. Niet zo gek, want dat zijn partyspellen waar je je grijze massa nog steeds aan het werk moet zetten. Taalvaardigheid is daar misschien belangrijker dan snel kunnen rekenen, maar toch.

Wat dat betreft is Fun Facts een spel van een hele andere orde. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden gaat het hierbij niet om kennis van nutteloze weetjes, maar van jezelf en je medespelers.

Om beurten lezen de spelers een vraag op van een kaartje, waarna iedereen een antwoord op het eigen bordje schrijft. De vragen variëren van persoonlijk, zoals ‘Op een schaal van 0-100, hoe graag praat je met mensen die je niet kent?, tot vrij feitelijk, zoals ‘Hoeveel sleutels zitten er aan je sleutelbos?’.

Nadat iedereen een antwoord heeft genoteerd, leggen de spelers hun bordje een voor een op tafel en proberen daarbij een rij van hoog naar laag te maken. Daarna draai je de bordjes om en verwijder je eventueel bordjes om een oplopende reeks te krijgen en scoren de spelers samen een punt per correct gelegd bordje.

Na acht vragen maak je de eindscore op en blijkt hoe goed iedereen elkaar kent…

…en de waardering

In de omschrijving heb je al kunnen lezen dat de eindscore bij Fun Facts eigenlijk helemaal niet belangrijk is. Of je nu maar één punt per ronde scoort of het maximum, alles draait om de beleving met elkaar. Regelmatig wordt het spel (soms langdurig) onderbroken door evaluaties van elkaars antwoorden: “Dus als een onbekende met jou in de trein een praatje aanknoopt, is de kans 50 procent dat je dat leuk vindt??!?”.

Juist die discussies zorgen ervoor dat Fun Facts zich onderscheidt van andere spellen in het genre. Niemand is in het voordeel door een voorsprong in feitenkennis, of vaardigheid met woorden of getallen. Sterker nog, dit is een spel waar je überhaupt niet goed of slecht in kunt zijn. Iedereen kan het spelen.

Wat wel nodig is, is dat alle spelers elkaar in ieder geval een beetje kennen. Hoe graag je ook met volslagen onbekenden een praatje maakt, bij mensen die je niet kent is het onmogelijk om in te schatten of je bij een vraag een hogere of een lagere waarde hebt ingevuld en ben je minder nieuwsgierig naar de reden van hun antwoord.

Dat is voor partyspellen gelukkig geen onoverkomelijk bezwaar. Met Fun Facts maak je zelfs van het saaiste familie-uitje nog een gezellig samenzijn. Wie weet leer je zelfs nog iets over elkaar, en over jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *