Squid Game

Geplaatst door

3-6 spelers
60 minuten
Auteur: Rebecca Bleau, Nicholas Cravotta en Skylar Cravottableau
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Merchandise, het blijft een weinig geliefd genre in spellenland. Dat er van populaire films of series ook een versie verschijnt van een al populair spel, hoe vergezocht ook (hallo Lord of the Rings Monopoly!) is leuk voor de verzamelaar, maar niet ieder spel bedacht rondom een populair fenomeen is zo geslaagd als In de ban van de Ring.

Dat er een spel is verschenen op basis van de wereldwijde Netflixhit Squid Game is geen verrassing. Het programma draait zelf ook al rondom een handvol lugubere spellen, dus dat maakt het voor de auteurs alvast makkelijk.

En inderdaad, de makers zijn de serie erg trouw gebleven. Squid Game is een verzameling van zes minispellen, allemaal gebaseerd op de spellen in de serie. Het eerste spel is ‘Red Light Green Light’, in Nederland beter bekend als Annemaria Koekoek. In verschillende rondes brengen de spelers telkens een nieuwe kandidaat in en proberen met zoveel mogelijk kandidaten de overkant te bereiken. Dat doe je door kaarten te spelen. Hoe hoger de waarde, des te verder jouw kandidaten lopen. Maar de kans dat de pop haar gezicht draait terwijl je nog loopt is dan ook groter…

Zijn al je kandidaten afgevallen? Geen nood, bij ieder nieuw spel krijg je er eentje bij. Na verschillende andere spellen (vormpjes snijden, touwtrekken, knikkeren en de glazen brug) komt dan het eindspel Squid Game. Dat is een soort steen-papier-schaar, waarbij je opnieuw simultaan kaarten speelt om met een van jouw kandidaten als eerste het laatste vakje te bereiken en het spel te winnen. Uiteraard onder groot applaus van de VIPs.

…en de waardering

Ik kan niet anders zeggen: Squid Game is een bijzondere getrouwe en daarmee geslaagde weergave van de serie. Ik heb de serie alleen zijdelings een beetje meegekeken, maar van de fans begrijp ik dat het spel het gevoel van de serie goed weergeeft. Je bent grotendeels overgeleverd aan de grillen van het lot, maar je kunt daar wel een beetje in sturen. Nog belangrijker: je kunt er actief voor zorgen dat de kandidaten van je medespelers uitgeschakeld worden om zo je kans op de eindoverwinning te vergroten.

De individuele spellen zijn kort en het accent ligt altijd op geluk, bluf en het inschatten van risico’s en je medespelers. Sommige spellen zijn minder geslaagd dan de andere (het knikkeren vond ik een van de minste, de eerste twee spellen zijn leuke push-your-luck varianten), maar bij geen van alle heeft verveling kans om toe te slaan.

Bij elkaar duren de spellen toch snel een uur. Dat is voor een spel met een reeks van geluksspellen misschien iets te lang. Maar voor de fans van de serie die op zijn naar iets dat het idee van de serie goed weet te vangen kan dat geen bezwaar zijn. Geslaagde merchandise, wat mij betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *