Wingspan Nesting Box

Geplaatst door

Veel spellenliefhebbers vinden het fijn om een spel samen met al zijn uitbreidingen lekker bij elkaar in één doos te stoppen. Bij veel spellen lukt het gelukkig prima om één of meer uitbreidingen in de doos van het basisspel te stoppen. Maar bij succesvolle spellen met veel uitbreidingen komt er een moment dat dat niet meer lukt en je keuzes moet gaan maken. Bij Wingspan brak dat moment voor mij aan met de komst van de Oceanië-uitbreiding. Toen paste het materiaal voor twee spelers niet meer in de doos van Wingspan en ging ik twee dozen gebruiken: de basisdoos en die van de Europa-uitbreiding voor de beide trays met kaarten. Beide dozen zaten daarmee al bomvol dus de volgende uitbreidingen zouden er niet meer in gaan passen.

Ik heb Nesting Box 7199

Tot mijn grote vreugde, kwam in de zomer van 2021 het nieuws naar buiten dat Stonemaier (de Amerikaanse uitgever van Wingspan) bezig was om een verzamelbox te ontwikkelen waar, naar beste weten van dat moment, al het Wingspan materiaal dat ooit uit zou komen in zou moeten gaan passen. Het zou nog meer dan een jaar duren voor de Nesting Box (zoals deze verzamelbox bleek te heten) in de verkoop zou gaan. Op 2 november 2022 ging de Nesting Box in de voorverkoop en de 10.000 exemplaren die wereldwijd beschikbaar waren, waren binnen een dag uitverkocht. Ik was één van de geluksvogels (pun intended) die een exemplaar wist te reserveren. En toen moest ik nog een paar weken geduld hebben tot de doos ook daadwerkelijk bezorgd zou worden. Op vrijdag 25 november was het zo ver: toen ik thuis kwam van een ontzettend leuk spellendagje met Peter Hein, Anton, Roger, Wendy en Jurre stond er een grote doos in de woonkamer op me te wachten.

In dit blogje zal ik de Nesting Box van alle kanten laten zien. Zoals jullie op de eerste foto kunnen zien, is het echt een enorm grote doos.

De doos is aan alle kanten voorzien van de prachtige illustraties van Natalia Rojas en Anna Maria Martinez Jaramillo. Kijk maar mee

bovenkant
Onderkant
Zijkant 1
Zijkant 2
Zijkant 3
Zijkant 4

Maar het gaat bij een verzamelbox misschien nog wel meer om de binnenkant dan om de buitenkant (hoe mooi die ook is). Laten dus snel een kijkje nemen aan de binnenkant van de doos. Ik begin onderin en neem jullie laag voor laag mee naar boven.

Ook in de doos komen we weer de prachtige illustraties tegen, zoals hier helemaal onderin
De onderste laag is bedoeld om je oude trays voor de kaarten neer te zetten en daarnaast is nog wat vrije ruimte. Ik heb die gebruikt om een deel van mijn houten vogels neer te leggen (die ik gebruik als alternatief voor de houten blokjes)
Op de onderste laag plaats je een kartonnen bak met heel veel vakjes. In deze bak kan je onder andere het dobbel-vogelhuisje en verschillende trays voor nog meer kaarten, de eieren en grondstoffen kwijt.
Dit zijn de trays die in de nestingbox zitten. Je hebt een extra dikke tray waar je kaarten in kan bewaren, een tray voor de dobbelstenen, einde ronde doelen, spelersblokjes en de startspelersfiches en drie trays die je kan vullen met eieren en grondstoffen (ik heb de standaard kartonnen fiches geupgrade naar houten speelfiguren).
Ook in deze laag kom je weer een paar prachtige illustraties tegen
En als laatste laag, ligt bovenin de doos nog een losse bak waarin je de spelregels, spelersborden, etc. kan bewaren (ik heb het standaard einde ronde doelen bordje ook geupgrade en die past er ook keurig in)
En ook deze laag is weer van extra illustraties voorzien. En, wat ik een leuk detail vind, de gaatjes in de bodem zijn in de vorm van een ei.
En dan gaat als laatste de deksel weer op de doos. Aan de binnenkant van de doos staat keurig uitgelegd hoe al het materiaal in de doos opgeborgen moet worden

In de Nesting Box zat verder nog Wingspan Azië (in het Engels en zonder de doos), een extra set (reserve) dobbelstenen en een nieuw dobbel-vogelhuisje (voor al die mensen die Wingspan zo vaak gespeeld hebben dat hun huisje aan vervanging toe begint te raken).

Ik ben heel blij met de Nesting Box. Ik vind het leuk om al het materiaal bij elkaar te hebben en de doos ziet er prachtig uit. Het enige nadeel is dat het best een grote doos is en hij, met al het spelmateriaal er in, ook al flink zwaar is. Er zullen waarschijnlijk maar weinig eetkamertafels groot genoeg zijn om deze doos, uitgepakt en wel, goed op kwijt te kunnen en dan nog genoeg ruimte te hebben om het spel te spelen.

Wie nu (oktober 2022) hebberig wordt en denkt een mooi cadeau te hebben gevonden om aan de Sint of Kerstman te vragen, moet ik helaas teleurstellen. De Nesting Box is op dit moment uitverkocht. Er is al een tweede printrun in de maak en bij de tweede printrun wordt de Azië uitbreiding niet mee verpakt (dat maakt de doos ook meteen weer een paar tientjes goedkoper). Meer informatie vind je op de Stonemaier website (999 games heeft aangegeven de Nesting Box niet zelf uit te gaan brengen).

Aanvulling: begin januari 2023 heeft 999 laten weten de Nesting Box toch zelf uit te gaan brengen. Hij wordt in de zomer van 2023 verwacht (lees hier meer).

5 reacties

  1. Wat zijn de afmetingen van die enorme doos?
    Ik vind ‘m mooi genoeg om er een stapel geld tegenaan te gooien, maar dan moet het wel in de kast passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *