Wingspan: Oceanië

Geplaatst door

UITBREIDING
1-5 spelers
45 -120 minuten
Auteur: Elizabeth Hargrave
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 10 Gemiddelde: 4.7]

Het spel…

De uitbreiding waar ik het meest naar uit keek dit jaar was die voor Wingspan. Aan het begin van het jaar werd al bekend gemaakt welk werelddeel in deze uitbreiding centraal zou staan (Oceanië) en in oktober werd op de website van de Amerikaanse uitgever van dit spel (Stonemaier Games) een design diary gepubliceerd waar dag voor dag uit de doeken werd gedaan wat Wingspan-liefhebbers te wachten stond. De Nederlandse editie lag net voor Sinterklaas in de winkel en ik weet zeker dat heel wat bordspelliefhebbers daardoor nog net wat harder naar pakjesavond uitkeken. Bij mij werd Wingspan Oceanië op 4 december bezorgd en het stond dezelfde avond nog op tafel.

De belangrijkste noviteit in deze uitbreiding is de introductie van een nieuwe voedselsoort, namelijk nectar. Nectar is namelijk voor vogels in Australië een belangrijke voedselbron omdat de planten en bomen er daar meer van maken dan in de rest van de wereld. Vanwege deze nieuwe voedselsoort speel je dit spel op nieuwe spelersbordjes en gebruik je nieuwe (voedsel) dobbelstenen.

Nectar is vervolgens geen normale voedselsoort, maar mag je behalve als nectar ook gebruiken als joker voor alle andere voedselsoorten die er zijn . Er is echter een nadeel: nectar is maar beperkt houdbaar. Aan het eind van elke ronde moet je alle ongebruikte nectar uit je voorraad afleggen. Maar elk nadeel heeft gelukkig ook nog steeds een voordeel. In dit spel is dat dat je de nectar die je uit geeft links van de leefomgeving neerlegt. Aan het eind van het spel zijn er per leefomgeving punten te verdienen voor de speler(s) die de meeste en op één na meeste nectar hebben neergelegd.

Verder zijn er natuurlijk ook een heleboel nieuwe vogels in deze uitbreiding te vinden. Het is alleen al een feestje om alle tekeningen te bekijken en je te verbazen over wat voor bijzondere exemplaren er in Oceanië rondvliegen én -lopen. In deze uitbreiding worden namelijk ook vogels geïntroduceerd die niet kunnen vliegen (zoals bijvoorbeeld een pinguïn). In plaats van een getal staat er bij de vleugelwijdte van deze vogel een sterretje (*). Het fijne van deze vogels is dat ze voldoen aan alle voorwaarden waar vleugelwijdte een rol bij speelt (bijvoorbeeld bij het jagen).

Verder wordt er ook een nieuwe kaartsoort geïntroduceerd, namelijk kaarten met een einde spel eigenschap. Op deze kaarten staat in een gele band welke fijne actie je aan het eind van het spel éénmalig mag uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan nog snel een extra vogel bouwen of eieren mogen leggen op vogels met een bepaald nest of een bepaalde vleugelwijdte.

Natuurlijk zijn er ook nieuwe einde ronde doelen (8 in totaal). De leukste daarvan vind ik die waarbij je moet proberen vogels te verzamelen die naar rechts of links kijken. Maar de fijnste is misschien wel het einde ronde doel “geen doel”. In deze ronde zijn er daardoor geen extra punten te verdienen, maar hoef je dus ook geen actiesteen op het einde-ronde-doelen-bord te leggen, waardoor je elke volgende ronde een extra actie hebt.

En ten slotte zijn er vijf nieuwe bonuskaarten. Drie daarvan vragen je om in een bepaalde leefomgeving de vogels zo neer te leggen dat hun vleugelwijdte op- of juist afloopt. Verder wordt je uitgedaagd om setjes van de verschillende nestsoorten te verzamelen of juist in een kolom dezelfde soorten nesten neer te leggen.

…en de waardering

Deze uitbreiding is meer van hetzelfde en dat is precies wat  Wingspan-fans willen. Meer vogels (met prachtige tekeningen en leuke weetjes), meer einde-ronde doelen, meer bonus-kaarten, ik kan er niet genoeg van krijgen. Dit keer krijg je dan ook nog een nieuwe voedselsoort met bijbehorend nieuw bord en nieuwe dobbelstenen. Het bord is even wennen doordat er aanpassingen zijn in hoeveel van alles je krijgt. Zo is het makkelijker om voedsel te krijgen maar lastiger om eieren te leggen. Per saldo is het met dit bord en deze dobbelstenen (nectar = joker) makkelijker geworden om vogels te bouwen waardoor de bordjes aan het eind van het spel voller liggen. Dit wordt nog versterkt doordat er relatief veel kaarten in zitten waarbij de andere spelers ook wat krijgen. En dan zijn er ook nog extra punten te scoren met de nectar. Het is dan ook niet uitzonderlijk meer om meer dan 100 punten te scoren.

Als je een fan bent van Wingspan, dan zal je deze uitbreiding vast snel in je hart sluiten. Als je Wingspan niet zo leuk vond, dan zal deze uitbreiding je niet op andere gedachten brengen. Ik hoor bij de eerste groep en kijk dan ook uit naar de tientallen potjes die ik ongetwijfeld met deze set (gemixt met het basisspel en de Europa-uitbreiding) zal gaan spelen.

4 reacties

  1. Twee zeer lovende recensies over de Wingspan uitbreidingen. Als je er eentje moest kiezen welke vind je dan het beste om aan het basisspel toe te voegen: Europa of Oceanië?

    1. Ik zou dan Europa kopen omdat (i) het leuk is om vogels uit je eigen achtertuin in het spel tegen te komen en (ii) deze uitbreiding net wat makkelijker en daardoor toegankelijker is. Maar liefhebbers moeten gewoon eigenlijk beide uitbreidingen kopen.

  2. Een heerlijke uitbreiding van mijn favoriete spel, dus die extra potjes komen er wel! Door de overvloed aan nectar en de andere voedselindeling wordt het minpunt van de basisversie (starthand kan erg bepalend zijn) opgelost, er is altijd genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *