Wingspan en de uitbreidingen: hoe te bewaren en spelen?

Geplaatst door

Op het moment dat uitbreidingen beginnen te verschijnen, is het altijd de vraag hoe je deze het beste kan bewaren. Ik geef er de voorkeur aan om het materiaal van een spel met zijn uitbreidingen in één doos te bewaren (en dan gooi ik daarna de lege dozen weg). Dit lukte nog met het materiaal van de eerste uitbreiding (Europa) van Wingspan. Het extra spelmateriaal dat ik nodig had, kon ik nog gewoon in de doos van Wingspan stoppen. De spullen die ik niet nodig had (zoals de extra tray voor kaarten en het speelmateriaal voor de Automa) stopte ik in de doos van de uitbreiding en zette ik ergens achter in de kast weg.

Recent is de Oceanië uitbreiding voor Wingspan verschenen. Daar was ik super blij mee, maar het zorgde wel voor wat hoofdbrekers over hoe ik deze uitbreiding ging integreren met het basisspel en de Europa-uitbreiding en hoe ik alles ging bewaren.

Om met het belangrijkste te beginnen: het spelen. Ik was heel nieuwsgierig naar de nieuwe kaarten en wilde ze dus graag lekker vaak voorbij laten komen. Ik heb daarom deze kaarten gemixt met ongeveer twee keer zo veel van de kaarten uit de andere sets en deze in de paarse kaart-tray gedaan. De rest van de kaarten stopte ik in de blauwe tray. Na elk potje zocht ik uit de gespeelde kaarten de Oceanië kaarten er uit. De overige kaarten gingen naar de blauwe tray en uit deze tray haalde ik een ongeveer even grote stapel kaarten. De gespeelde Oceanië-kaarten mixte ik dan met de nog niet gespeelde Amerika/Europa-kaarten en legde ik onderop de stapels in de paarse tray. Op deze manier kwamen de nieuwe kaarten lekker vaak voorbij tijdens onze potjes zodat we ze goed konden uitproberen.

Zoals gezegd, is er te weinig ruimte om al het spelmateriaal van Wingspan met de beide uitbreidingen in de doos van het basisspel te bewaren. Ik heb bovendien voor het spel ook nog sets met houten vogels gekocht ter vervanging van de standaard houten blokjes en een extra mooi bord voor de einde ronde doelen.

Ik speel het spel eigenlijk vooral met Niek (zeker nu, maar ook pre-Corona heb ik Wingspan maar een enkele keer met andere mensen gespeeld). Ik heb daarom in de doos van het basisspel al het materiaal gestopt dat we nodig hebben voor een tweepersoonspotje, met uitzondering van de kaarten. In deze doos zitten dus twee spelersbordjes uit het basisspel en twee spelersbordjes uit de Oceanië-uitbreiding. Verder zitten er twee bakjes met voedsel, twee met eieren en twee met nectar in zodat Niek en ik tijdens het spelen altijd onze eigen voorraden bij de hand hebben. In deze doos bewaar ik ook de spelregels (behalve die van de automa). Natuurlijk zit het vogelhuisje in de doos. In twee bakjes zitten de dobbelstenen en de fiches met einde ronde doelen. De bonus-kaarten bewaar ik in een ziplockje. De dobbeltoren in de vorm van een vogelhuisje zit ook in deze doos. En ten slotte bewaar ik in deze doos mijn sets met houten vogeltjes en de grote houten startspeler-vogel.

In de doos van de Europa-uitbreiding bewaar ik de plastic trays voor de vogelkaarten. De paarse tray komt op tafel. De kaarten die ik tijdens een potje gespeeld heb, gaan daarna naar de blauwe tray en ik vul de paarse tray weer aan met kaarten uit de blauwe tray zodat alle kaarten een keer voorbij komen. De Europa-doos is helaas net niet hoog genoeg om de trays er perfect in te laten passen. De trays zijn net te hoog waardoor de doos net niet helemaal dicht gaat. Dit vind ik wel jammer, maar stoort me ook niet heel erg (het gaat maar om een paar milimeter).

De rest van het materiaal bewaar ik in de doos van de Oceanië-uitbreiding. Het gaat dan om de spelersbordjes voor de derde tot en met de vijfde speler, het materiaal voor de Automa, de spelregels voor de Automa, de blokjes die ik niet gebruik (omdat ik de mooie vogels heb), het scoreblokje van de Europa-set (het blokje van het basisspel hebben we helemaal opgebruikt), het kartonnen startspelerfiche (omdat die ook vervangen is door een houten exemplaar) en het overschot aan eitjes (er zijn meer eitjes dan er in twee bakjes passen).

Vorig jaar was er een Kickstarter-campagne waarmee je nieuwe houten vogels kon kopen die gebaseerd zijn op de Oceanië set. Je kon daar als add-ons ook nog allemaal vogels uit de vorige sets kopen en ook houten voedsel en nectar speelstukken. Omdat ik Wingspan zo ontzettend leuk vind, ben ik ongeveer all-in gegaan. Ergens in de komende maanden krijg ik dus een pakket opgestuurd met extra mooi spelmateriaal voor Wingspan. Ik hoop dat dit in de basisdoos gaat passen (als dat niet lukt, dan moet ik weer een nieuwe oplossing verzinnen).

Ik ben niet de enige Wingspan-fan die het heel fijn zou vinden als er een doos op de markt zou komen waarin al het materiaal gaat passen (met genoeg groeiruimte voor de toekomstige uitbreidingen). Het goede nieuws is dat Stonemaier (de Amerikaanse uitgever van Wingspan) bezig is om zo’n doos te ontwerpen. Ik kan alleen maar hopen dat 999 games deze doos ook naar Nederland haalt. En hopen dat de doos zelfs zo groot is dat ook het extra houten materiaal van mijn gepimpte versie in deze doos gaat passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *