Schwarz Rot Gelb

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Günter Burkhardt
Uitgever: Amigo (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

de Nederlandstalige editie

Ik heb een haat-liefdeverhouding met reactiespelletjes. In de basis hebben ze namelijk weinig te bieden van wat ik leuk vind in spellen: een verhaal beleven, puzzelen met je tactiek en strategie en de gezelligheid. Nee, stress en tijdsdruk staan hier centraal. En zijn het altijd dezelfde mensen die winnen. Heb je hier wat minder talent voor, dan wordt het nooit wat. Toch vind ik ze vaak stiekem leuker dan ik toe wil geven. Vlotte Geesten, Dodelido, Dobble: allemaal speel ik ze met een zeker plezier. Sinds een tijdje hoort Schwarz Rot Gelb, ooit uitgegeven als het niet meer verkrijgbare Rood Wit Blauw, daar ook bij.

Zoals in de meeste reactiespellen moet je hier verschillende soorten informatie met elkaar verbinden: kleuren, woorden en aantallen. Simpel zat, zelfs als je het Duits maar beperkt machtig bent. Net als in Set moet je razendsnel beoordelen of je met passende combinatie van die drie elementen te maken hebt of niet.

Aan het begin van het spel worden alle kaarten kriskras over de tafel verspreid en legt iedereen een open kaart voor zich neer. Dan beginnen de spelers tegelijk met het omdraaien van kaarten. Omgedraaide kaarten blijven liggen totdat iemand deze pakt en bij haar andere kaarten neerlegt.

Op iedere kaart staat de naam van een kleur, bijvoorbeeld Gelb (geel). De letters van het woord hebben altijd een andere kleur, in werkelijkheid kan er dan Gelb staan, in blauwe letters. Als laatste staat het woord er één tot vijf keer op, bijvoorbeeld Gelb Gelb Gelb. Naast deze kaart mag je alleen een kaart leggen waarvan geen enkele eigenschap overeenkomt. De woorden ‘Blau’ en ‘Gelb’ zijn dus taboe, ook mogen de kleuren van de letters niet blauw of geel zijn. En het woord mag niet precies drie keer op de kaart staan.

spot de fout

In een koortsachtig tempo draaien de spelers kaarten om en leggen die bij zich neer. Een ronde eindigt als iemand zeven kaarten heeft en dat laat weten door ‘stop’ te roepen. De speler met de langste geldige reeks (fouten zijn eerder regel dan uitzondering) krijgt de puntenkaart met de hoogste waarde, enzovoort. Het spel eindigt na een vast aantal ronden, waarna de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Aan het begin van deze recensie liet ik al doorschemeren dat ik Schwarz Rot Gelb een charmant reactiespelletje vind. Het heeft dezelfde dynamiek als alle andere reactiespelletjes, met net dat beetje meer leedvermaak als iemand een foutje maakt en er van die indrukwekkende reeks kaarten maar een miezerige twee overblijven, omdat de derde kaart fout was. Ineens blijkt jouw schamele reeksje van vier kaarten winnend te zijn. Zorgvuldig spelen is zeker zo belangrijk als snel spelen. Mensen met een uitgesproken hekel aan reactiespellen moeten hier niet aan beginnen, voor de liefhebber is Schwarz Rot Gelb een uitstekende afwisseling.

Eén reactie

  1. *4
    Super leuk reactiespelletje. Kan zomaar zijn dat je de ene ronde alles snel en goed neerlegde en de andere ronde alles ziet mislukken. Blijft daardoor altijd spannend. Kinderen vanaf een jaar of tien vinden dit zonder uitzondering ook erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *