Living Forest

Geplaatst door

2-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Aske Christiansen
Uitgever: Ludonaute (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 9 Gemiddelde: 3.8]

Het spel…

Ik zie een rode draad in de discussies die ieder jaar uitbarsten na de uitreiking van de Kennerspiel des Jahres. Dit is in de spellenwereld een super belangrijke spellenprijs en het broertje van de Spiel des Jahres en de Kinderspiel des Jahres. De Kinderspiel richt zich op kinderspellen, de gewone Spiel des Jahres op familiespellen en de Kennerspiel op mensen die al wat meer ervaring met spellen hebben en die daarom meer uitdaging zoeken. Dit zijn dus de spellen die net een stapje moeilijker zijn dan familiespellen. Op Spellengek noemen we dat gevorderde spellen. Fanatieke veelspelers vinden alleen (bijna) ieder jaar dat de winnaar van de Kennerspiel te licht is en dat een ander, doorgaans veel zwaarder spel (wij noemen dat een expertspel), had moeten winnen.  Ook dit jaar barste deze discussie weer los nadat bekend was geworden dat Living Forest de prestigieuze prijs gewonnen had.

In Living Forest zijn de spelers natuurgeesten die het bos proberen te beschermen tegen een nare plaaggeest die graag brandjes sticht. Dit doe je door de brandjes te blussen, bomen te planten, dierenvriendjes te maken en prachtige bloemen tot bloei te brengen.

De kern van het spel doet een beetje aan de Kwakzalvers van Kakelenburg denken. Alle spelers hebben namelijk een stapel dierenkaarten. Iedere dierenkaart heeft verschillende eigenschappen die bepalen wat je in een ronde kan doen (bijvoorbeeld verschillende hoeveelheden water om brandjes mee te blussen of zonnetjes om nieuwe kaarten mee te kopen). Er zijn verschillende soorten dieren waaronder dieren die graag alleen leven (solitair). Aan het begin van iedere ronde draaien de spelers kaarten open tot ze maximaal drie solitair levende dieren hebben opgedraaid. Hoe meer kaarten je opendraait, hoe meer je natuurlijk kan. Maar als je doordraait tot je drie solitair levende dieren hebt, dan mag je maar één actie uitvoeren terwijl als je eerder stopte, je twee acties mag uitvoeren.

Je mag vervolgens per actie die je hebt één eigenschap van de dieren activeren. Zo kan je met de zonnetjes nieuwe dierenkaarten kopen, met de plantjes een boom planten (die zelf ook weer bepaalde eigenschappen oplevert) of met water brandjes blussen. Bij sommige acties kan je bovendien nog bonusjes krijgen. Als je bijvoorbeeld een boom op een bepaald plekje op je bord plant, dan mag je ook nog kaarten kopen.

Er is ook nog een speciale actie waarbij je jouw natuurgeest op een bordje rondom de vuurtjes een aantal stappen mag verplaatsen. Je mag vervolgens de actie uitvoeren van het veld waar je op eindigt (bijvoorbeeld met zonnetjes kaarten kopen). Maar er zit ook nog een vleugje Jakkiebak, Kippekak in het spel. Alle spelers beginnen namelijk met een set van drie bonustegels (met een geblust brandje, een boom of een bloem). Als je met jouw natuurgeest een andere natuurgeest inhaalt, dan mag je van die natuurgeest één bonustegel afpakken waardoor je weer een stap dichter bij je doel bent.

Nadat alle spelers aan de beurt zijn geweest, wordt gekeken of alle brandjes wel geblust zijn. Als dat niet zo is, dan krijgen de spelers die niet genoeg water beschikbaar hebben vervelende kaarten met daarop een vuur-varaan (of te wel: een solitair dier zonder verdere eigenschappen). Vervolgens worden er net zo veel nieuwe vuurtjes bijgelegd als er kaarten zijn gekocht (en hoe duurder de kaarten die gekocht zijn, hoe groter de vuurtjes zijn).

Het spel duurt net zo lang, totdat ten minste één speler twaalf verschillende bomen heeft, twaalf brandjes heeft geblust of twaalf bloemen open open heeft liggen in een ronde (deze bloemen staan op de bonusfiches, kaarten en bomen). Als maar één speler één of meer doelen heeft gehaald, dan wint deze speler. Als meerdere spelers één of meer doelen hebben gehaald, dan tellen deze spelers de scores van hun verschillende doelen op en wint de speler die dan de meeste punten heeft.

…en de waardering

Living Forest is inderdaad net te complex voor een familiespel, daarvoor gebeurt er net te veel in het spel. Het is daarmee een terechte kandidaat voor de Kennerspiel. En wat mij betreft een waardige winnaar, want dit is echt een leuk spel.

Startspelerfiguur

Living Forest is bedrieglijk toegankelijk. Het lijkt zo licht, maar hoe vaker je het doet, hoe beter je ontdekt hoe alles slim in elkaar grijpt en hoe meer mogelijkheden je ziet om het spel naar je eigen hand te zetten. In de kern is dit een deckbuilder waar je met push your luck bepaalt hoeveel kaarten je opendraait (als je net die ene kaart niet kan kopen, durf je dan nog een extra kaart open te draaien als je al twee solitaire dieren hebt liggen) en dat resulteert dan in een spannend racespel naar de drie doelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *