Dominion: Bondgenoten

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Donald X. Vaccarino
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

In de eerste jaren nadat Dominion was uitgebracht verschenen er in hoog tempo nieuwe uitbreidingen. Zo hoog ligt het tempo nu niet meer, maar nog steeds komt er vrijwel elk jaar wel weer een nieuwe set. De -voorlopig- meest recente is Bondgenoten, wederom een grote doos met 31 nieuwe koninkrijkkaarten en uiteraard wat nieuwigheden.

Het nieuwe in deze set zijn de Diensten, in de oorspronkelijke versie Favors geheten. Gezien de mogelijkheden die ze bieden had Gunsten me een betere vertaling geleken, maar dat doet er verder niet zoveel toe. Sommige kaarten zijn naast hun bekende type zoals Actie of Geld ook een Liaison en leveren je Diensten op, die je bijhoudt op een speciaal spelersbordje. Is er minstens één Liaison onder de koninkrijkkaarten, dan leg je bij de voorbereiding ook een Bondgenoot op tafel. Dat is geen kaart die de spelers aan hun deck kunnen toevoegen, maar een algemene kaart die vertelt wat je dit spel met je Diensten kunt doen. Door het spenderen van Diensten mag je bijvoorbeeld extra kaarten trekken of vernietigen, je trekstapel bekijken en zo meer.

Los van de Diensten valt er in de koninkrijken ook iets nieuws te ontdekken met de gecombineerde stapels. Dit zijn zes stapels met vier exemplaren van vier verschillende kaarten. Van elke stapel is alleen de bovenste (goedkoopste) kaart beschikbaar, de kaarten daaronder komen alleen beschikbaar als die daarboven gekocht zijn of als iemand de goedkoopste kaart een keer speelt en alle bovenste kaarten met dezelfde naam onderop legt. De daaropvolgende duurdere en betere kaarten komen dan wel voor iedereen beschikbaar…

…en de waardering

Bondgenoten biedt weer meer nieuws voor Dominion en daarmee ergens ook meer van hetzelfde. Voor de fans een feest, voor ieder ander iets dat ze direct mogen vergeten. Voor de wat minder ervaren Dominionspeler is Bondgenoten, zoals de meeste latere sets, niet direct aan te raden. Veel kaarten hebben complexe effecten en moet je soms een paar keer lezen om goed te begrijpen wat hij doet en kost het een paar keer spelen om te begrijpen waarom dat nuttig is. Ook de nieuwe kaarttypen voegen een stukje complexiteit toe. In Intrige kwam het voor het eerst voor dat kaarten tot twee soorten konden behoren, nu heb je gekkigheden als het Ridderkasteel, waarop in minuscule letters te lezen staat Actie-Duurzaam-Overwinning-Forten. Geen pretje voor de ouder wordende ogen.

Als fan van het eerste uur ben ik opnieuw gevallen voor de nieuwste bedenksels van Donald X. en kan ik deze set alleen maar van harte aanbevelen aan mijn geloofsgenoten. Voor wie dat nog niet is: gewoon beginnen met de basisset, de rest komt vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *