Wonder Woods

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Eli Thomas Wolf
Uitgever: Geronimo Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.8]

Het spel…

Nog even en het is weer herfst. De tijd van het jaar waarin de bomen prachtig gaan verkleuren en de paddenstoelen als bij toverslag uit de grond tevoorschijn schieten. En dat is het moment waarop wildplukkers er met hun mandjes op uit trekken om de lekkerste paddenstoelen te plukken voor een heerlijke paddenstoelensoep, paddenstoelenrisotto of ander gerecht.

In Wonder Woods zijn de spelers de wildplukkers die de lekkerste paddenstoelen willen plukken. In het bos groeien cantharellen, boleten, morieljes en parasolzwammen. De spelers trekken er een aantal rondes op uit om paddenstoelen te plukken en wie aan het eind van het spel de beste oogst heeft wint.

In het midden van de tafel worden vier bordjes voor de verschillende paddenstoelen klaargelegd. Daarnaast komen de paddenstoelen die er geplukt kunnen worden gelegd (hoe meer spelers er mee doen, hoe meer er geplukt kan worden). Onder elke paddenstoel wordt een kaart geschoven die aangeeft hoeveel punten deze paddenstoel aan het eind van het spel waard is (1,3,5 of 7 punten). De andere kaarten worden geschud en verdeeld over de spelers zodat ze een beetje voorkennis hebben over de waarde van de verschillende paddenstoelen (je weet dan wat het niet kan zijn). Alle spelers krijgen verder nog vijf mooie houten mandjes die ze tijdens hun zoektocht gebruiken.

Elke rondes bestaat uit drie fasen. In de eerste fase zetten de spelers om de beurt hun mandjes in op de bordjes. Je moet bij de paddenstoel die je wilt plukken het meest linker kolommetje volledig vullen om hem te kunnen plukken. De eerste paddenstoel van een soort kost maar één mandje, maar de prijs loopt al snel op tot vier mandjes (dit staat vast voor de moeite die je moet doen om de paddenstoelen te vinden, de eerste staat meteen links van het paadje als je het bos in loopt, maar hoe meer je er wilt, hoe beter je zult moeten zoeken).

Nadat alles spelers al hun mandjes hebben ingezet, wordt per paddenstoel bepaald wie de meeste mandjes bij deze soort heeft ingezet. Deze speler krijgt nog een bonus-paddenstoel. Als meerdere mensen de meerderheid hebben, dan krijgt niemand wat.

En in de derde fase van een ronde kunnen de spelers een extra mandje krijgen door één van hun kaarten open te leggen. Je geeft dan dus kennis weg aan de andere spelers (die weten dan ook dat de cantharel geen vijf punten waard is bijvoorbeeld). En die kennis kan heel waardevol zijn. Als een andere speler zelf de zeven cantharel al heeft, dan weet die speler dus dat de waarde van de cantharel één of drie is, waardoor deze paddenstoel minder interessant wordt om te verzamelen.

Zodra van twee soorten alle paddenstoelen zijn gevonden, is het spel afgelopen. De waarde van de paddenstoelen wordt dan onthuld en de spelers bepalen hun score. Wie de meeste punten heeft, wint.

…en de waardering

Wonder Woods is een lekker spellensnackje dat ik met plezier gespeeld heb. Aan het begin van het spel heb je nog niet zo veel informatie over wat de waarde van de verschillende paddenstoelen is en is het dus een beetje een gokje welke paddenstoelen je gaat verzamelen. Maar door op te letten wat de andere spelers verzamelen, kom je steeds wat meer te weten. Al kan het natuurlijk zo zijn dat die je af en toe op het verkeerde been proberen te zetten door te bluffen dat ze een bepaalde paddenstoel interessant vinden. En wie weet onthullen ze aan het eind van de ronde wat kostbare informatie om een extra mandje te krijgen.

Met hoe meer spelers je dit spel doet, hoe minder je weet en hoe hoger de geluksfactor daardoor wordt. Met de volle bezetting begin je met maar twee kaarten om je te helpen bepalen welke paddenstoelen je moet verzamelen en dat is wel een beetje weinig (met twee of drie spelers begin je met vier kaarten). Ik denk daarom dat dit spel het leukst is met twee of drie spelers. Dan is er een mooie balans tussen wat je wel en niet weet waardoor je goed een beredeneerde gok kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *