Exit Adventskalender

Geplaatst door

1-4 spelers
5-15 minuten per dag
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Adventskalenders helpen je om af te tellen tot kerst. Vanaf 1 december mag je elke dag een vakje open maken en vind je daarachter een klein cadeautje. Adventskalenders heb je in alle soorten en maten. Van hele simpele waar je achter het geheime deurtje een sticker of klein snoepje vindt, tot hele uitgebreide met daarin luxe beautyproducten. En aan dit enorme aanbod van adventskalenders heeft 999 Games dit jaar een escaperoom-versie toegevoegd zodat ook spellenliefhebbers op passende wijze kunnen aftellen tot kerst. Deze adventskalender is onderdeel van de populaire Exit-serie.

De Exit Adventskalender van 2023 heet De zoektocht naar het gouden boek. En dit is niet zo maar een gouden boek, maar het gouden boek van de kerstman. Zonder dit boek kan hij zijn werk niet doen. En, je raadt het al, dit boek is kwijt en het is aan jou om het terug te vinden en daardoor kerst te redden.

Ieder dag begin je met het lezen van een bladzijde uit het verhalenblok. Via dit blok lees je het verhaal van je speurtocht naar het gouden boek. In deze informatie zit altijd een raadsel verstopt dat je moet oplossen. En natuurlijk hoort daarbij dat je een vakje van je adventskalender mag openmaken, te beginnen bij vakje 1. En in dit vakje zie je een afbeelding van de locatie waar je je bevindt (waar ik verder niets over verklap) en soms nog aanvullend materiaal zoals raadselkaarten en andere voorwerpen  (waar ik ook niets over verklap).

Met dit materiaal moet je op zoek naar de oplossing van het raadsel. En dat is altijd een driecijferige code. Het kan natuurlijk voorkomen dat je vastloopt bij zo’n raadsel. Als dat gebeurt, dan kan je het hulpblok er bij pakken. Je vouwt dan het bovenste stukje van het blaadje van die dag om en dan krijg je een eerste hint om je verder te helpen. Als dat niet genoeg is, dan kan je nog een tweede hint krijgen. En als je er écht niet uitkomt, dan krijg je de oplossing met een uitgebreide toelichting hoe je de oplossing had moeten vinden.

De oplossing vul je vervolgens in op het decodeertableau. Dat tableau draai je dan om en dan krijg je met pijtjes te zien hoe je vanaf het deurtje waar je startte naar het volgende deurtje komt. En om zeker te weten dat je het goede deurtje hebt gevonden, kan je dan nog de symbolen die je op het deurtje ziet vergelijken met de symbolen die je op de achterkant van de decodeertabel ziet. Als deze hetzelfde zijn, dan ben je aan het goede adres om de volgende dag verder te spelen.

…en de waardering

Deze adventskalender zit heel goed in elkaar. Het is, net als met de reguliere Exit-spellen, indrukwekkend hoeveel verschillende soorten raadsels je voorgeschoteld krijgt. De ene keer iets met cijfers, dan weer met figuren of kleuren. Soms heb je genoeg aan het briefje van het verhalenblok in combinatie met wat er in het vakje zit dat je opengemaakt hebt. Maar soms moet je ook op andere plekken zoeken naar informatie (ik verklap natuurlijk niet waar).

Ik vond het verhaal waar je door heen speelt ontzettend leuk en de kerstsfeer zit er ook goed in verwerkt. Het spelmateriaal ziet er mooi uit en is van hoge kwaliteit. Ik vond de meeste puzzels goed te doen, al dan niet met een beetje hulp van het hulpblok. Het enige minpuntje van de uitvoering vond ik dat het soms lastig was om goed in de vakjes te kijken (ik speelde vaak ’s avonds en dan is het licht wat minder), maar dat probleem was met het zaklampje of de camera van mijn telefoon goed op te lossen.

Ik kan liefhebbers van escaperoomspellen deze adventskalender dan ook van harte aanbevelen. Iedere dag krijg je een leuke uitdaging voorgeschoteld. Een paar keer zag ik de oplossing meteen en was ik met een paar minuten klaar, maar meestal kostte me het wel een minuut of tien á vijftien voor ik de oplossing had gevonden. En dat is precies goed. Dit is de leukste adventskalender die ik ooit gezien heb en daarom kan ik niet anders dan de maximale waardering geven. Weet wel dat je deze kalender, net als de andere spellen uit de Exit-serie, echt kapot speelt. Het is (als je het spel speelt zoals het bedoelt is) dus niet mogelijk om het spel een tweede keer te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *