Mysterium Kids, de schat van kapitein Boe

Geplaatst door

TIP
2-6 spelers (vanaf 6 jaar)
20 minuten
Auteur: Antonin Boccara en Yves Hirschfeld
Uitgever: Libellud (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Iedereen weet dat schatten nooit in fijne, veilige rijtjeshuizen verstopt liggen. Wil je een schat vinden, dan zal je je dus over je angst heen moeten zetten en creepy, spookachtige, verlaten, vervallen huizen moeten gaan doorzoeken. In Mysterium Kids ga je op onderzoek in het verlaten huis van de kapitein Boe. Kapitein Boe was een piraat en het gerucht gaat dat hij verschillende schatten heeft verstopt in zijn huis. Gelukkig is de geest van kapitein Boe een stuk minder eng dan het huis zelf. Hij wil jullie zelfs helpen om zijn schatten te vinden! Hij probeert jullie daarom met het geluid van zijn trommel naar de vindplaatsen van de schatten te leiden.

Mysterium Kids is een coöperatief spel waarin de spelers samen gaan werken om de schatten van kapitein Boe te vinden. Elke ronde speelt één speler kapitein Boe en de anderen gaan proberen zijn boodschap te ontrafelen om zo de schatten te vinden.

Het huis waarin jullie op onderzoek zijn, staat afgebeeld op een bord. Het huis telt vijf kamers en aan het begin van elke ronde wordt er in elke kamer een kaart neergelegd. Op de kaarten staan plaatjes die aangeven welk geluid bij iedere kamer hoort, bijvoorbeeld het geluid van schoonmaken, het geluid van een vogeltje, het geluid van de wasmachine (ook piraten moeten af en toe hun kleren wassen) of het geluid van een klok.

De speler die kapitein Boe speelt trekt vervolgens een fiche dat aangeeft in welk van de vijf kamers de schat ligt. Deze speler roept nu boe en daarna doen alle andere spelers hun ogen dicht en spitsen hun oren. Kapitein Boe gaat nu met zijn trommel laten horen in welke kamer de schat ligt. Om de klok uit te beelden zou de kapitein bijvoorbeeld heel regelmatig kunnen tikken op de trommel terwijl voor hij voor de wasmachine juist in rondjes over de trommel zou kunnen strijken. Als de kapitein klaar is met  zijn geluid zegt hij weer boe en dan mogen de spelers hun ogen openen.

De spelers gaan dan overleggen over wat ze gehoord hebben en wat ze denken dat dat betekent. De kapitein mag zich daar natuurlijk niet mee bemoeien en mag ook geen hints meer geven. Zodra de spelers er uit zijn, wijzen ze de kaart aan en mag de speler die deze ronde Kapitein Boe was zeggen of deze keus goed of fout was. Als de keus goed was, vinden de spelers een fiche met daarop een schat.

En op deze manier spelen de spelers zes rondes waarin telkens één of twee schatten gevonden kunnen worden. Aan het eind van het spel tellen de spelers hoeveel schatten ze gevonden hebben om te weten hoe goed ze het gedaan hebben.

…en de waardering

Mysterium Kids, de schat van Kapitein Boe is een ontzettend leuk en spannend kinderspel en wat mij betreft de terechte winnaar van de prestigieuze Kinderspiel des Jahres van 2023. Door het thema en doordat je je ogen dicht moet doen is het spel voor jonge kinderen echt een beetje spannend, maar doordat kapitein Boe een vriendelijke geest is die je helpt, wordt het nooit echt eng.

Kinderen pakken de regels goed op en vinden het leuk om bedenken hoe ze de verschillende geluiden met de trommel kunnen uitbeelden. En als je een beetje creatief bent, dan zit er veel variatie in de geluiden die je met een trommel kan maken. Zo kan je heel zachtjes of heel hard slaan, met korte of lange tussenpozen trommelen of maar één vinger gebruiken of juist je hele vlakke hand. En je kan met je nagels over het trommelvel krabbelen of er juist over aaien. En dat alles levert verschillende geluiden op.

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat de stapel kaarten niet super dik is en je dus het risico loopt dat, als je het spel vaak doet, je een beetje in herhaling gaat vallen. Maar misschien is dat het juiste moment om Kapitein Boe een ander instrument te geven (een blokfluit, castagnetten, xylofoon of wat er ook maar in huis voor handen is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *