Exit Kids, Raadselplezier in de jungle

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 5 jaar)
20 minuten
Auteur: Inka & Markus Brand
Uitgever: 999 games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Exit Kids, Raadselplezier in de jungle  is de kinderversie van het populaire escaperoomspel Exit. Ik denk alleen dat het goed is om de verwachtingen te managen: er zijn veel overeenkomsten met de volwassen versie, maar nog meer verschillen. De belangrijkste daarvan is dat Exit Kids gemaakt is om heel vaak gespeeld te worden in plaats van één keer.

In Exit Kids, Raadselplezier in de Jungle zijn de spelertjes beland op een tropisch eiland waar allemaal interessante beesten wonen. Ieder spel bestaat uit zes raadsels waarin de spelers moeten achterhalen naar welke drie dieren ze op zoek zijn. Deze drie dieren worden ingevuld in de decodeertabel (die we ook kennen van de volwassen variant). Nadat je de drie dieren hebt geselecteerd, kijk je op de achterkant en zie je of je het goed of fout hebt. Als je het goed hebt, dan krijg je als beloning een sleuteltje dat je het recht geeft een schat te openen (of te wel een schatfiche te pakken en de achterkant te bekijken).

En wat voor soort raadsels moet je dan oplossen? Het zijn allemaal zoek-raadsels. Zo is er een raadsel waarbij de schaduwen van drie dieren op elkaar liggen je moet bedenken welke dieren je ziet. Een ander voorbeeld is dat je blaadjes (van planten) op een bepaalde manier moet neerleggen en als je dat goed doet dan blijven er drie dieren over. Het lastigste raadsel is dat je op een kaartje op zoek moet naar de drie dieren die missen (die dus wel op de decodeertabel staan, maar niet op het kaartje).

Als je de zes raadsels hebt opgelost, dan is het spel afgelopen. Hoe meer je er goed had, hoe meer schatten je scoort. Maar daarmee is het dus nog niet klaar. Van iedere soort raadsel zitten er zes in de doos, dus je kan het spel zes keer opnieuw spelen zonder een raadsel twee keer te hoeven doen. En daarna kan je het spel blijven spelen, door willekeurige combinaties van kaarten te gebruiken.

…en de waardering

Exit Kids is geen echte escaperoom in de zin van dat je via een verhaallijn naar verschillende soorten puzzels wordt geleid die je moet oplossen om verder te komen. Maar het soort raadsels dat de kinderen in dit spel moeten oplossen zou je wel ook prima kunnen tegenkomen in een volwassenvariant (maar dan zonder de toelichting die aangeeft wat je moet doen). In die zin is het dus wel een mooi opstapje naar het echte werk. De kinderen waarmee ik dit spel heb gedaan vonden de raadsels erg leuk om te doen en hadden er plezier in om de decodeerschijf te gebruiken om te checken of ze een opdracht goed hadden opgelost. En het fijne is dat dit ook echt een spel is dat ze heel goed zelfstandig kunnen spelen zodra ze snappen hoe de verschillende opdrachten in elkaar zitten.

Na het eerste potje wilden ze meteen nog een keer. En dat kan dus ook doordat er zes kaarten zijn voor ieder soort raadsel dat je tegenkomt. Het enige minpuntje van dit spel vind ik dat er een paar losse onderdelen zitten bij het spel (zoals een vergrootglas en de blaadjes) die van dun karton zijn gemaakt. Dat vind ik voor een herspeelbaar kinderspel niet zo handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *