Expedition National Geographic

Geplaatst door

2-6 spelers
60 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Ravensburger (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De wereld is één grote toeristische trekpleister. Tegenwoordig kun je overal komen en zie je vaak de attracties van je eigen land over het hoofd. Samen met National Geographic heeft Ravensburger de wereld verdeeld in 80 gebieden waar iets bijzonders te zien valt, variërend van historische gebouwen, natuurverschijnselen en bijzondere dieren. Het zijn zeker niet altijd de bekende ansichtkaart plekken die gekozen zijn, leuk voor de informatie, maar minder om het gebied snel op de kaart te vinden.

Drie expedities vertrekken vanuit Europa om een reis langs exotische oorden te maken. De spelers bepalen welke expeditie verder reist en waar naar toe. Iedereen wil de gebieden aan doen die op zijn twaalf expeditiekaarten staan. Enkelen daarvan zijn bekend bij de andere spelers omdat deze op het speelbord zijn aangemerkt met een steen van die speler. Anderen zijn niet bekend. Iedere keer dat een expeditie een gebied bezoekt waar een speler de expeditiekaart van heeft mag deze zijn kaart open leggen. Voor iedere open gelegde kaart krijg je een punt. Voor de met stenen aangemerkte plaatsen krijg je zelfs een extra punt. Boven op de eigen reisdoelen liggen op tafel algemene reisdoelen. Een speler die in zijn beurt zo’n oord passeert krijgt ook die expeditiekaart.

In je beurt mag je steeds één expeditie in de richting van de laatste pijl verlengen. Kom je op een blauw punt terecht dan mag je nog een expeditie naar keuze verlengen. Bij het bereiken van een rode punt mag die speler een reisticket nemen. Met deze tickets kan een expeditie teruggefloten worden (je neemt de laatste pijl van het bord) of je gebruikt het kaartje als extra beurt. Op deze manier kun je soms een hoop gebieden bereiken in één beurt. Als een speler al zijn twaalf kaarten af heeft kunnen leggen is het spel afgelopen. Voor niet bezochte expeditiekaarten krijg je strafpunten. Winnaar is bijna altijd de speler met de meest uitgespeelde kaarten.

… en de waardering

Als familiespel is dit zeer geschikt. Voor een diepgaand spel is de geluksfactor te hoog en de strategiefactor te laag. De foto’s zijn prachtig en er valt veel te leren over de verschillende gebieden. Op de kaartjes wordt ook nog eens uitgelegd wat er in het betreffende gebied voor bijzonders te bezichtigen valt. De frustratiefactor is wel hoog. Zeker met meer spelers kan een expeditie zo duizenden kilometers verder zijn voordat je weer aan de beurt bent. Als jou gebied dan is overgeslagen is het erg moeilijk die toch nog te bereiken. Zelf kom je het verst door goed gebruik te maken van de verschillende blauwe en rode punten in combinatie met de tickets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *