Spel aan de Maas: 30 augustus 2005

Geplaatst door

Spelers: René, Cyrille, Bas, Helène en Dirk Jan

Gespeelde spellen:

Take 5!
Elfenland
Hol’s der Geier
Land Unter

Take 5!

Spelers: René, Cyrille, Bas, Helène en Dirk Jan

In afwachting op meer spelers wordt besloten om even Take 5! te spelen. Tijdens het uitdelen arriveert Helène zodat zij ook nog mee kan doen.
De eerste ronde slaagde zij er direct in om de meeste punten te scoren, waarmee ze duidelijk op de laatste plaats komt. Om het leed wat te verzachten wordt nog een hand gedeeld. Deze keer weet zij, samen met Dirk Jan inderdaad het minste punten binnen te halen. Dirk Jan had dat de eerste ronde ook gedaan en stond dan ook ruim aan de leiding, terwijl Helène nog altijd onderaan de ranglijst stond. Een mooi moment om in de spellenkast op zoek te gaan naar een ander spel.

Uitslag: Dirk Jan 7 + 6 = 13, René 8 + 15 = 23, Cyrille 9 + 13 = 22, Bas 20 + 12 = 32, Helène 28 + 6 = 34
Waardering: René 3½, Dirk Jan, Helène en Bas 3, Cyrille 2½

Elfenland

Spelers: René, Cyrille, Bas, Helène en Dirk Jan

Op zoek naar een vijfpersoonsspel valt het oog op Elfenland, een oude favoriet van Dirk Jan en René, dat al te lang niet meer is gespeeld. Cyrille en Helène kennen het nog niet, maar met een korte blik in de regels is het spel snel uitgelegd. Besloten wordt om met de plaatskaarten te spelen, om de kans op gelijkspel wat te verkleinen.
De eerste ronde weten Dirk Jan en René zes punten te scoren, de meeste anderen scoren er vijf. Alleen Cyrille blijft met vier bezochte plaatsen wat achter. In de tweede ronde lukt het Dirk Jan opnieuw om zes steden te bezoeken. Hierbij doorkruist hij ook de woestijn, waar de anderen nog niet zijn geweest. In de derde ronde krijgt hij dan ook al een boomstam op zijn pad. Met een korte omweg lukt het hem om toch vier blokjes te verzamelen. René weet zijn achterstand tot één blokje terug te brengen, terwijl hij ook al als enige in het doodlopende bos is geweest (en weer vertrokken!). De laatste ronde pleit Dirk Jan er dan ook voor om René vooral te hinderen. Helaas voor hem denken zijn medespelers daar anders over. Omdat hij zijn boomstam al in de tweede ronde heeft gebruikt (op een plek waar iedereen behalve hijzelf langs leek te moeten), kan hij René alleen nog ?lastig vallen? met het plaatsen van een draak in het bos op weg naar waarschijnlijk het laatste blokje dat René nodig heeft. Maar René heeft kaarten genoeg om zijn geplande reis te voltooien. Ook alle andere spelers slagen er in om hun einddoel te bereiken. Alleen René heeft echter alle steden bezocht en hij wint het spel dan ook. Voor de tweede/derde/vierde plaats is de tiebreaker van het aantal kaarten noodzakelijk. Ook op dit punt eindigen Bas en Dirk Jan gelijk: negentien steden bezocht en zes kaarten over. Cyrille heeft ook negentien steden bezocht, maar heeft daar al zijn kaarten voor nodig gehad. Helène verzamelde achttien souvenirs .

Uitslag: René 20, Bas en Dirk Jan 19 (6 kaarten), Cyrille 19 (0 kaarten), Helène 18
Waardering: Dirk Jan en René 4, Bas en Helène 3 1/2, Cyrille 3

Hol’s der Geier

Spelers: Bas, Helène en Dirk Jan

Na Elfenland en het vertrek van René en Cyrille hadden Bas, Dirk Jan en Helène nog wel zin in een kort afsluitspel. Omdat Take 5! al eerder deze avond ter tafel was geweest, ging Dirk Jan op zoek naar een ander kort kaartspel. Hij koos Hol?s der Geier, een klassiek blufspel van Alex Randolph, dat hij graag met zijn kinderen speelde (totdat zij er te goed in werden).
Iedere speler heeft dezelfde kaarten, genummerd van 1 tot 15. Met deze kaarten wordt gelijktijdig geboden op Muis (pluspunten) of Gier (minpunten) kaarten. Het gaat erom zo veel mogelijk punten te verzamelen. De grap zit hem in het tegen elkaar wegvallen van gelijke kaarten, waardoor je met heel lage kaarten best kunt scoren.
Tijdens het spel had vooral Helène hier een paar keer voordeel van, omdat Dirk Jan en Bas eenzelfde inschatting maakten en dezelfde kaart boden. Helène won het spel dan ook afgemeten.

Uitslag: Helène 24, Dirk Jan 14, Bas 2
Waardering: Dirk Jan en Helène 3, Bas 2 1/2

Land Unter

Spelers: Bas, Helène en Dirk Jan

Hol?s der Geier was toch wat te eenvoudig. Gelukkig had Dirk Jan ook nog Land Unter (in de schapen/vuurtoren uitvoering) in voorraad. Helène kende dit spel ook nog niet, maar veel uitleg was er niet nodig. Na de eerste deling zag het er naar uit dat Helène de beste hand had gekregen. Maar Bas slaagde er in om aan het einde de laagste waterstand te hebben. Zo scoorde hij, net als Helène twee punten. Dirk Jan moest het met nul punten stellen. Om het geluk van de hand teniet te doen, werd besloten om, zoals de regels ook voorstellen, de kaarthanden door te schuiven: Dirk Jan gaf zijn kaarten aan Bas, Bas de zijne aan Helène die haar kaarten aan Dirk Jan gaf. Ook deze tweede ronde bleek de originele hand van Dirk Jan niet best te zijn: Bas scoorde nu nul punten. Helène behaalde nu het bonuspunt voor de laagste waterstand op het einde terwijl Dirk Jan twee punten scoorde. De laatste ronde moest Helène laten zien wat zij met de beginhand van Dirk Jan kon scoren. Dat werkte niet goed voor haar. Deze derde ronde raakte zij en Bas voor het einde reeds al hun boeien kwijt, waardoor ze een strafpunt incasseerden. Dirk Jan hield zo maar liefst drie boeien over en haalde natuurlijk ook het bonuspunt voor de laagste waterstand.

Uitslag: Dirk Jan 6, Helène 3, Bas 1
Waardering: Dirk Jan en Helène 3, Bas 2