Fjord

Geplaatst door

2 spelers
20 minuten
Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: 999 Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Sinds Kosmos met de succesvolle reeks van ‘Spiele für zwei’ is gestart, heeft iedere zichzelf respecterende Duitse uitgever wel een eigen lijn met tweepersoonsspellen, zo lijkt het. Hans im Glück was daarop een uitzondering, terwijl het onder spellenliefhebbers toch een van de meest gerespecteerde uitgevers is. In 2005 is het dan toch raak, en verschijnt Fjord, uiteraard in een afwijkend formaat doos. Korte tijd later kwam 999 Games met de Nederlandse versie.

Fjord is een eenvoudig legspelletje dat direct verraadt door welke spellen het geïnspireerd is. In de eerste plaats natuurlijk Carcassonne, het bij uitstek klassieke legspel, en in tweede instantie Heersers der Woestijn, waar je net als in dit spel gebieden moet claimen voor jezelf. Beide spellen leunen daarbij natuurlijk op het nog oudere spelmechanisme van Go, maar omdat ik dat spel nooit gespeeld heb kan ik over een vergelijking met die Oosterse klassieker niets zeggen.

Een rondje Fjord bestaat uit twee fasen, waarbij de eerste fase bijne het hele spel in beslag neemt. Daarin leggen de speler om beurten zeskantige tegels aan, die samen een landschap van water (de fjorden), weilanden en bergen vormen. Tegels moeten passend aangelegd worden aan minstens twee andere tegels. Als je een tegel legt, mag je eventueel een boerderij op het weilandgedeelte van deze tegel plaatsen. Beide spelers hebben hiervoor vier boerderijen tot hun beschikking.

De eerste fase eindigt als alle gedekte tegels gespeeld zijn. In de tweede fase mogen de spelers de weilanden claimen. Om beurten leggen ze een schijf op een weiland dat grenst aan een boerderij of een eerder gelegde steen van henzelf. Hierbij is het natuurlijk de bedoeling grote lappen grond af te zonderen voor je tegenstander. Wie zo de meeste gebieden kan opeien heeft de ronde gewonnen.

Net als in Lost Cities wordt aangeraden om drie potjes achter elkaar te spelen. Dit is een prima manier om de geluksfactor wat te verkleinen, en omdat een individueel rondje snel gespeeld is, neemt het maar weinig extra tijd in beslag.

… en de waardering

Bij het spelen van Fjord bekruipt je al snel het gevoel dat je het allemaal al wel eens gezien hebt. De overeenkomsten met Carcassonne en Heersers der Woestijn zijn zo duidelijk dat het bijna plagiaat lijkt. Toch vult het een aardige (maar kleine) niche tussen beide spellen: het speelt vlot, je hoeft je maar op weinig dingen te concentreren maar is toch ook weer geen hersenloos spelletje. Zeg maar gerust een spellensnack, die je altijd wel even tussendoor kunt spelen. Misschien niet erg hoogdravend, maar na enkele tientallen rondjes ben ik in ieder geval nog niet uitgesnoept.

Fjord is een tweepersoonstussendoortje. Het is een snel te spelen spelletje, met een beetje geluk, beetje tactiek en een beetje pesten. Soms ben ik in de stemming voor dit soort spellen, soms wil ik liever wat pittigers op tafel. Voor de momenten dat je zin hebt in een simpel, gezellig spelletje is Fjord een prima keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *