Spel aan de Maas: 6 september 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Perudo
Pueblo
Tycoon
De Bezeten Fles
Lumberjack

Een relatief kleine groep deze avond, die begon met zes omdat Dirk Jan wat later zou komen. Peter Hein zocht dus wat korte spelletjes voor zes spelers uit, waarvan de keuze op Perudo viel.

Perudo

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Verrassend genoeg kende niemand anders Perudo, al had Bas wel eens Bluff gespeeld, dat er erg op lijkt. Gebrek aan ervaring bleek geen bezwaar, want vooral Anneke en Dagmar raakten nauwelijks dobbelstenen kwijt. Peter Hein kon nog goed meekomen, en bleef lang op vier dobbelstenen staan. Maar de spelers die voor Dagmar zaten vielen als dominostenen af. Dat Dagmar haar vriend Niek snel doorzag was nog niet vreemd, maar daarna viel telkens degene af die rechts van Dagmar zat. Peter Hein verloor zijn vier stenen zelfs in vier opeenvolgende beurten. Uiteindelijk werd het een confrontatie tussen Dagmar en Anneke. Maar waar Dagmar eerder de ene na de andere speler had geëlimineerd, gaf Anneke geen krimp. Nu was het Dagmar die de stenen kwijtraakte, en was het toch Anneke die won.
De meesten vond het wel een aardig blufspelletje.

Uitslag: Anneke, Dagmar, Peter Hein, Bas, Jacqueline, Niek
Waardering: Anneke 3½, Dagmar, Niek en Peter Hein 3, Jacqueline 2½, Bas 2

Pueblo

Spelers: Anneke, Bas en Dirk Jan

Nadat Dirk Jan was gekomen wilden we wat serieuzers spelen. Peter Hein had wat van zolder gehaald waaronder Pueblo. Anneke wilde het wel eens uitproberen en Bas en Dirk Jan vonden het leuk genoeg om het weer eens te doen.
Bij de uitleg werd Anneke al gewaarschuwd dat ze vooral NIET de hoogte in moest. Deze waarschuwing werd door Niek vanaf het andere bord nog een paar keer herhaald. Toen Anneke bij haar laatste gekleurde blokje voor de keus stond om het helemaal in de hoek op de begane grond te leggen of de helft ervan op niveau 4 te leggen koos ze toch maar het laatste. Dirk Jan nam toen het betreffende hoekplekje maar in. Bas, die was begonnen, had het met zijn laatste gekleurde blokje wat makkelijker en hoefde maar 1 kubusje op niveau 3 te leggen. Verder had hij zijn blokjes zo weten in te bouwen dat er van bovenaf maar 3 vierkantjes van te zien waren.
Iedereen vond het wel een aardig spel, maar men heeft wel de indruk dat degene die begint het makkelijker heeft.

Uitslag: Bas 34, Dirk Jan 47, Anneke 78
Waardering: Bas 4, Dirk Jan 3½, Anneke 3

Tycoon

Spelers: Dagmar, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Peter Hein vond het weer eens tijd om een spel te spelen waarvan hij zijn eigen exemplaar nog steeds niet gespeeld had; het ?oudje? Tycoon (uit 1998 alweer, al doet de doos vermoeden dat het nog zeker tien jaar ouder is) stond bovenaan de lijst, en gelukkig speelden Dagmar en Niek graag mee. Ze wisten Jacqueline te overtuigen mee te doen.
Op advies van Dagmar begon iedereen het spel met een lening (waarom begin je dan niet met meer geld, is de vraag) om daarna over de wereld uit te vliegen. Sydney was als uitvalsbasis populair, zodat het daar als snel vol stond met hotels en fabrieken. Zelfs zo vol ,dat Peter Heins eerste hotel al voor de eerste betaaldag gerenoveerd moest worden! Daar had hij helaas geen tijd meer voor, wat hem 14 miljoen kostte. Jacqueline zat goed verspreid over de wereld en kreeg al direct veel geld omdat ze in bijna iedere stad een hotel had. Niek en ook Dagmar haalden veel geld met de meerderheden in hotels. Toch zat iedereen krap bij kas, en moesten ook in de tweede ronde wat leningen afgeslote worden. Niek nam nu een voorsprongetje, en begon zijn aanwezigheid rond de wereld op te bouwen. Peter Hein probeerde dat ook, maar werd net zo hard weer overal van de eerste plaats verstoten om met nul inkomsten eindige. Daardoor was hij als enige gedwongen zelfs in de derde ronde nog een lening af te sluiten. Dit kostte hem niet alleen geld, maar ook een kostbare beurt, waarin anderen hun imperia verder uit konden bouwen. Hij eindigde daardoor op grote afstand van de rest. 
De strijd om de eerste plek was nog spannend. Niek leek lang te gaan winnen, omdat hij met een redelijke voorsprong aan de derde ronde begon. Jacqueline had echter een bijzonder productieve derde ronde. Ze had uiteindelijk als enige al haar hotels op het bord, en nog in iedere stad ook. Helaas voor haar kwam ze tekort om Niek nog te passeren. Zijn voorsprong uit de tweede ronde bleek genoeg. Ook Dagmar had het in de derde ronde goed gedaan, maar ook niet genoeg om Niek te bedreigen.
Iedereen vond het een leuk spel, al was het door de vele leningen af en toe een beetje een moeizaam potje geweest.

Uitslag: Niek 153, Jacqueline 134, Dagmar 127, Peter Hein 70
Waarderig: Dagmar en Niek 4, Jacqueline en Peter Hein 3½

De Bezeten Fles

Spelers: Anneke, Bas en Dirk Jan

Bas toog naar zolder om nog een snel spelletje te zoeken. Hij is niet zo’n fan van snelle spelletjes (behalve reactiespelletjes, maar niemand wilde Frantic Frankfurt met hem doen), maar De Bezeten Fles vindt hij nog wel aardig en nam hij dus mee naar beneden. Ook dit spel was nieuw voor Anneke.
Een van de rondjes had Bas de 2, 3 en 4. Geen ideale set, maar gelukkig wist hij heel snel een slag met de 2 te pakken en hoefde toen alleen maar af te wachten in de hoop dat de 1 niet was afgelegd. Als dat het geval was geweest had hij toch geen kans gehad. Wat er verder gebeurde weet ik niet meer.
Er was van tevoren geen puntentotaal afgesproken, maar nadat iedereen een keer gedeeld had, had men het wel weer gezien.

Uitslag: Bas 44+60+27=131, Anneke 37-7+60=90, Dirk Jan -7+20-6=7
Waardering: Bas en Dirk Jan 3½, Anneke 2½

Lumberjack

Spelers: Anneke, Bas en Dirk Jan

Daar de anderen nog steeds niet klaar waren met Tycoon zocht men nog een kort spelletje. Lumberjack lag bij de hand, dat die dag eerder gespeeld was, maar geen van de deelnemers kende. Dagmar wist het echter kort uit te leggen.
Het maken van de toren was al een heel probleem. Enkele malen viel een stam in het midden, die daar dan met veel moeite uitgevist moest worden. Tegen het eind van het spel stortte de rest van de toren ook nog eens helemaal in. We hebben hem maar weer opgebouwd, maar we wisten niet meer dan dat er geen groene stam voor het grijpen lag, omdat sommigen daar heel veel punten mee zouden scoren.
Bas probeerde met wisselend gekleurde stapels steeds een paar puntjes mee te pakken bij de waardering. Hij had daardoor meestal de kleinste stapels. Anneke ging juist voor hele hoge stapels, die minder vaak gewaardeerd werden. Bas probeerde vaak stenen te pakken om te voorkomen dat Anneke een waardering van haar hoge stapels kon doen, met als gevolg dat ze dan maar een steen pakte om haar stapels nog hoger te maken of er een dak op zette. Uit de uitslag blijkt duidelijk wie de betere tactiek had.

Uitslag: Anneke 105, Dirk Jan 89, Bas 87
Waardering: Anneke 4, Dirk Jan en Bas 3