Foute Vrienden Vette Feesten

Geplaatst door

2-6 spelers
60 minuten
Auteur: Friedemann Friese en Marcel-André Casasola Merkle
Uitgever: PS Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

De groene spellen van Friedemann Friese zijn inmiddels zo populair geworden dat PS Games besloten heeft zijn nieuwste groentje direct ook in het Nederlands uit te brengen. Het thema en de leeftijdsaanduiding 16 jaar en ouder zullen daar natuurlijk ook aan hebben bijgedragen! Want aan sex, drugs en rock en roll geen gebrek in dit spel, dat moge duidelijk zijn.

In het begin staat iedere speler voor zijn puberteit en doet zijn eerst ervaringen op. De negen eigenschappen waarin een mens zich volgens dit spel kunnen ontwikkelen gedurende hun leven zijn roken, alcohol, drugs, geld, ziekte, vet, rouwen, kerk en wijsheid. Met deze eigenschappen kan je deel nemen aan gebeurtenissen die je op hun beurt weer andere ervaringen mee geven. Het uiteindelijk doel van het spel is om in alle vijf categorieën (lifestyle, werk, relatie, vrienden en spiritueel) een levensdoel te vervullen. Denk nu niet dat dit begrijpelijke levensdoelen zijn, een normaal mens moet er niet aan denken om een opname in een inrichting, het lid worden van een sukkelclub of een anonieme alcoholist worden tot levensdoel te stellen. Voor hilariteit zorgen deze onorthodoxe doelen zeker.

Iedere ronde worden er een aantal levenskaarten omgedraaid. De actieve speler kiest een kaart en die wordt ter veiling aangeboden, de speler die het meeste biedt krijgt deze kaart en de daarbij behorende effecten. Als de speler aan de voorwaarden van de kaart voldoet uiteraard, anders mag hij er niet op bieden. Bij veel kaarten doen er andere mensen mee. Medespelers die ook graag dezelfde ervaring willen delen kunnen hun vriend op bellen om te zorgen dat zij degenen zijn die mee worden genomen. Als niemand meer biedt op de nog liggende doelen gaat de volgende ronde in. Zo sprokkelt iedereen beetjes levenservaring bij elkaar en probeert iedereen zo snel mogelijk zijn levensdoelen te verwezenlijken.

… en de waardering

De aanduiding 16 jaar en ouder slaat niet op de moeilijkheidsgraad van het spel, al zal het voor mensen die niet vaak spelen best een pittige opgave zijn door de regels heen te worstelen en zullen er gedurende het spel wel vragen blijven. Het slaat op de vele verwijzingen naar sex en drugs. De sexfiches vliegen je om de oren en meer dan drie partners op één avond is helemaal niet vreemd. Dat er veel gelachen wordt tijdens een potje FVVF kun je je wel voor stellen. Als spel zelf is het een typisch trapsgewijs voorwaardenspel: als je dit hebt kan je dat en mag je vervolgens etc. Best aardig, al zijn de regels een beetje onduidelijk. Maar de tekeningen en de humor maken heel veel goed. Als je van spellen met melige thema’s houdt dan moet je deze zeker hebben. Ik weet alleen niet of spelverkopers ook de instructies hebben gekregen het niet te verkopen aan jongeren onder de zestien? Neem je identiteitsbewijs voor de zekerheid mee…

Het idee van Foute Vrienden Vette Feesten vind ik geweldig leuk. De kaartjes zijn heel grappig, de levensverhalen van de spelers zijn hilarisch en de sfeer aan tafel is altijd goed. En toch geef ik het spel “maar” drie pionnen omdat de spelregels niet helemaal lekker lopen en de verschillende potjes toch wel op elkaar lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *