Spel aan de Maas: 23 augustus 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Ellen, Helene, Jacqueline, Niek, Noortje, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Manila
Foute Vrienden Vette Feesten
Take it Easy

Manila

Spelers: Dagmar, Ellen, Helène, Wendy en Jacqueline

Na lange tijd was Ellen weer een keer meegekomen met Jacqueline, Anneke en Noortje. Gezien het grote aantal aanwezigen, elf spelers, werd er gesplitst. Dagmar, Ellen, Helène, Wendy en Jacqueline kozen voor het spel Manila, dat behalve voor Dagmar en Wendy een onbekend spel was. Na de uitleg van Wendy (lastig voor haar, want de spelregels waren in het Engels) werd begonnen.
Manila is een botenspel waarbij drie boten met elk een bepaalde grondstof in een haven moet aankomen. Je kunt in je beurt kiezen of je mee vaart met het schip om wanneer het de lading kan lossen mee te delen in de opbrengst, of je gokt erop dat het schip niet in een haven aankomt. Daarnaast zijn er nog acties als piraat worden en het beïnvloeden van de vaarsnelheid van een van de schepen. Uiteraard mag je ook passen. Alle acties kosten geld. De minst kansrijke leveren het meest op.
Om startspeler te kunnen worden is het nodig om te bieden. Aangezien iedere speler maar 30 munteenheden krijgt, ging het vanavond soms om procentueel gezien grote bedragen. 
Dagmar bood het vaakst het hoogst waardoor zij naast het starten met de ronde in de functie van havenmeester ook een aandelenkaart in de grondstoffen mocht trekken, de dobbelstenen mocht werpen en ook de startposities van de drie schepen mocht bepalen. 
In de loop van het spel kunnen waarden van de aandelenkaarten flink stijgen waardoor de einduitslag soms heel anders is dan je tijdens het spel denkt dat-ie zal worden.
Wendy koos drie keer voor de positie van piraat, die haar echter maar één keer iets opleverde. Helène en Jacqueline konden ieder een keer een flink bedrag innen, omdat zij hadden gegokt dat haven C ? de minst kansrijke – zou worden aangedaan voor het lossen van een schip.
De einduitslag was dan ook verrassend.

Uitslag: Jacqueline 80, Wendy 73, Dagmar 68, Helène 67 en Ellen 52
Waardering: Ellen 4, de anderen 3½

Foute Vrienden Vette Feesten

Spelers: Bas, Noortje, Dirk Jan, Niek, Anneke, Willemien

Het spel Foute Vrienden Vette Feesten moest voor Wendy nog een keer gespeeld worden voor de recensie dus dit spel o.a. door Niek uit haar kast gehaald. Wendy besloot aan de andere tafel echter voor een ander recensiespel te kiezen maar er bleven nog voldoende kandidaten over voor dit heerlijke foute spel voor vrienden (of daarbij de vereiste minimumleeftijd van 16 jaar door iedereen werd gehaald is niet gecheckt).
Een aantal (Niek, Anneke en Bas) gingen voortvarend van start en hadden als spoedig een eerste levensmissie vervuld. Daarna kwamen voor de meeste echter wat moeilijke rondes omdat de gewenste kaartcombinaties niet voorbijkwamen. Wel voor Bas die daardoor met een flinke voorsprong wist te winnen.
Het spel kent dus een duidelijk gelukselement. Toch valt er, bij een redelijke verdeling van de kaarten, toch behoorlijk wat te plannen EN heeft iedereen veel gelachen bij het spelen. De dubbelzinnige of zelfs ondubbelzinnige opmerkingen waren dan ook niet van de lucht tijdens dit potje hetgeen Jacqueline van de andere tafel toch wat moederlijke opmerkingen ontlokte.
Met zes spelers duurt het spel wel wat lang.

Uitslag: Bas 5, Anneke en Willemien 3, Niek 2, Dirk Jan 1, Noortje 0
Waardering: Anneke 4, Bas en Niek 3½, Dirk Jan, Noortje en Willemien 3

Take it Easy

Spelers: Dagmar, Ellen, Helène, Wendy en Jacqueline

Aan de andere kant van de kamer was men nog druk bezig met het spel Foute Vrienden, Vette Feesten, zodat besloten werd nog een kort spel te doen. Het werd Take it Easy, een favoriet van Jacqueline. 
De spelregels zijn simpel, waardoor er meteen kon worden begonnen. Take it Easy is een oud spel van Ravensburger dat onlangs in een nieuw jasje is gestoken. Het is een puzzelspel, waarbij iedere speler een eigen speelbord heeft en dezelfde zeshoekige kaartjes. Op deze kaartjes staan drie lijnen met elk een andere waarde. Het is de bedoeling dat je op je speelbord zoveel mogelijk doorlopende lijnen met dezelfde waarde maakt.
Na het eerste spel waren de ?Foute Vrienden? nog steeds niet uitgespeeld, waardoor besloten werd Take it Easy nog een tweede keer te spelen. Op verzoek van Wendy wordt de score van het eerste spel achterwege gelaten.

De uitslag van het tweede spel: Wendy 192, Helen 188, Jacqueline 180, Ellen 176 en Dagmar 124
Waardering: Jacqueline 4, de anderen unaniem 3½