Het Bernini Mysterie

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Henri Sala, Arthur Tebbe
Uitgever: Identity Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Met het enorme succes van Dan Browns thriller De Da Vinci Code kwam er vrij snel een spel met dezelfde titel. Met het boek had het niets te maken, het was simpelweg een ouder spel dat in een nieuw jasje werd gegoten. Nu die andere thriller met Robert Langdon die ’s nachts uit zijn bed gebeld wordt en 24 uur later de wereld redt door codes te ontrafelen, Het Bernini Mysterie, al net zo’n succes dreigt te worden, is het geen verrassing dat ook hiervan een spel uit kwam.

Evenmin als bij Da Vinci Code gaat het hier om een nieuw spel. Bernini Mysterie is niets anders dan Kat en Muis in een nieuw jasje, dat overigens en passant ook direct maar weer is uitgegeven. Bernini Mysterie bevat trouwens ook regels voor meer dan twee spelers, eventueel in teams. De kern is echter gelijk gebleven: de spelers mogen om beurten een schijf plaatsen of verplaatsen, en winnen als er een bepaald aantal schijven met hun symbool zichtbaar zijn. Dit verschilt met het aantal spelers, maar het mechanisme is gelijk.

… en de waardering

Met merchandise spellen weet je meestal wel waar je aan toe bent. Ondanks dat sommige spellen best leuk zijn (met name verschillende spellen gebaseerd op In de Ban van de Ring), proberen fabrikanten hiermee doorgaans kopers te lokken met de titel in plaats van met de spelkwaliteiten. Bij Da Vinci code was dat nog wel redelijk in orde, Bernini Mysterie is om te huilen. Het geheugenelement centraal stellen is een kinderspel is verdedigbaar en zelfs logisch. Bij een spel dat gericht is op volwassenen is dat een heel ander verhaal. Wie vindt het nou leuk om een spel alleen te kunnen winnen als de tegenpartij een foutje maakt? Want daar draait het op uit in Bernini Mysterie. Of iemand maakt een fout, of je kunt eindeloos doorspelen. Tel daarbij op de bedroevende vormgeving, en ik zie geen enkele reden om dit spel ooit nog weer te willen spelen. Waarom moeten uitgerekend zulke spellen bij ieder tankstation en elke Blokker te krijgen zijn?

Ik heb de boeken van Dan Brown met veel plezier gelezen en het spel van de Da Vinci code vind ik ook nog wel aardig. Helaas is het spel dat van het Bernini Mysterie is gemaakt echt niet leuk. Je wil op een gegeven moment zonder problemen verliezen als het spel dan maar ophoudt. Wat een saai, eentonig spel is dit. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier plezier aan beleeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *