Fish Fish Fish

Geplaatst door

2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Chislaine van den Bulk
Uitgever: Quined Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

In Fish Fish Fish draait alles om…..vis! De spelers gaan met hun vissersboten de zee op om zo veel mogelijk visjes te vangen. De vissersboten kunnen op twee manieren vissen: ze kunnen voor anker gaan en hun netten uitgooien en wachten wat er in zwemt, óf ze slepen hun netten door de zee.

Fish Fish Fish wordt gespeeld op een bord waar aan het begin van het spel op ieder vakje een visje wordt gelegd. De spelers zetten hun vissersboten vervolgens op de rand van het bord, krijgen een aantal verplaatsingskaarten en daarna kan het spel beginnen. In je beurt mag je kiezen of je je verplaatsingskaarten gebruikt om je bootjes te laten bewegen of om de vissen te laten bewegen (en ze zo in je netten te lokken).

Op de verplaatsingskaarten staat aangegeven in welke richting er bewogen wordt (links, rechts, onder, boven of schuin). Je verplaatst vervolgens een vis of bootje in deze richting. Je mag zoveel verplaatsingskaarten uitspelen als je wilt tijdens je beurt. Als je bootje over vakjes vaart waar vissen liggen dan pak je deze van het bord. En als je vissen op het vakje waar je boot ligt laat zwemmen, dan mag je ze ook pakken. Het leuke van vissen bewegen is dat ze scholen kunnen vormen. Een vis zwemt op een vakje met een andere vis en vormt dan samen een kleine school die wellicht nog wel verder uitbouwt.

De laatste vaar- of zwembeweging die je maakt bepaald hoeveel kaarten je mag bijtrekken. Op ieder vakje staat namelijk een waarde (variërend van 1 tot 3) en je mag zoveel kaarten bijtrekken als de waarde van het vakje waar je de laatste beweging naar toe hebt gemaakt.

Het spel is afgelopen zodra de stapel verplaatsingskaarten een bepaald aantal keer is doorlopen (dit hangt af van het aantal spelers). Er zijn drie kleuren vissen die verschillende aantallen punten opleveren. De speler die de waardevolste visvangst heeft gehaald, wint het spel.

… en de waardering

In essentie is Fish Fish Fish heel abstract, maar door de looks (vooral de prachtige driedimensionale bootjes) voelt het spel zeker niet droog aan. De regels zijn snel uit te leggen waardoor het heel geschikt is om te spelen met mensen die geen zin hebben in een spel met veel regels. Door het positioneren van je bootjes of het verplaatsen van een school vissen kun je elkaar op een prettige manier dwars zitten.

Dit is typisch zo’n spel waar je eigenlijk niets tegen kan hebben. De keerzijde daarvan is dat het geen spel is waar het liefhebbershart ook maar een slagje sneller van zal gaan slaan. Je zult je er drie kwartier prima mee kunnen vermaken, maar dat is het dan ook. Dit spel behoeft geen nabeschouwing of nachtelijke piekerpartijen over waar het toch mis ging. Noem het wat mij betreft de mac-visburgermenu van de spellenwereld: op zijn tijd lekker, maar al snel heb je weer trek in zwaardere kost die echt vult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *