Der Fluch des Pharao

Geplaatst door

2-5 spelers
60 minuten
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: Kosmos (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Der Fluch des Pharao is ontwikkeld in samenwerking met het British Museum in Londen. Het spel is daar dan ook te koop in de museumwinkel (spelfanaten kunnen daar verder nog terecht voor mooi uitgevoerde schaakspellen). In tegenstelling tot wat je van een aan het BM gelieerd spel zou verwachten, is Der Fluch des Pharao een echt familiespel.

De spelers zijn allemaal ontdekkingsreizigers die hun weg zoeken door een piramide op zoek naar de grafkamers waar ze hopen kostbare schatten te vinden. Het speelbord is de plattegrond van de piramide.

Als je aan de beurt bent mag je eerst een aantal kaartjes uit een zak trekken en deze aanleggen. Op de kaartjes staat het gangenstelsel door de piramide heen. Op deze manier ontstaan looproutes naar de schatkamers. Daarna moet je gooien met een dobbelsteen om te bepalen hoeveel stappen je mag lopen.

Op sommige vakjes staat een grijze rand. Als je op zo’n kaartje gaat staan moet je onmiddellijk stoppen en een gebeurteniskaartje trekken. Op de gebeurteniskaartjes staan de Egyptische goden en godinnen afgebeeld en het aantal levensfiches dat je krijgt of moet afgeven. Ook staat er een korte biografie over de betreffende godheid. Zodra je door je levensfiches (voorzien van het ankh-teken) heen bent, ben je uit het spel.

Op de dobbelsteen staat ook de onderwereldgod Ammoet afgebeeld. Als je dit symbool gooit moet je de Ammoet speelfiguur een aantal stappen verplaatsen. Als Ammoet bij het verplaatsen op een vakje komt waar een onderzoeker staat, dan moet deze onderzoeker met hem vechten (gooien van de dobbelsteen en het afleggen van levensfiches).

Zodra je een schatkamer bereikt mag je het aangegeven aantal schatkaartjes (1 tot en met 4) trekken. Op deze kaartjes staan foto’s met Egyptische objecten uit het BM afgebeeld met een korte toelichting. De meeste kaartjes kan je gewoon na het bekijken neer leggen, sommige zijn gemarkeerd en dan moet je een levensfiche afgeven.

Degene die als eerste een bepaald aantal schatten of schatkamers heeft gevonden en hiermee levend de uitgang van de piramide heeft bereikt, heeft het spel gewonnen.

… en de waardering

Der Fluch des Pharao is een prima familiespel. Ten eerste is het gewoon een lekker spel om te spelen. Je moet goed opletten welke route het snelste is en hopen dat je een beetje hoge getallen gooit zodat je een beetje door kan lopen. Maar pas op dat Ammoet niet te dicht bij komt. Maar daarnaast is het ook echt leuk om de kaartjes met de objecten uit het BM te bekijken. Op één van de kaartjes staat bijvoorbeeld het Senet-spel afgebeeld. Dit is een Egyptisch spel dat de voorloper van Backgammon is! De godenkaartjes zijn helaas niet voorzien van mooie plaatjes, de informatie is echter wel boeiend. Voor volwassen spelers heeft het spel echter een te hoge geluksfactor om na één of twee keer spelen nog te kunnen boeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *