Sicilianos

Geplaatst door

3-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Czarnè
Uitgever: Zoch (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De maffia is een geliefd onderwerp in de populaire cultuur, en ook in de spellenwereld is het een regelmatig voorkomend thema. Denk aan Razzia, Bootleggers en natuurlijk Mafia (een weerwolfvariant uit het publieke domein). De meeste van deze spellen komen uit Amerika en concentreren zich dus ook op de Amerikaanse maffia. Italiaanse spellen over de Italiaanse maffia zijn zeldzamer. Een gevoelig/gevaarlijk onderwerp misschien? Dit spel over de Siciliaanse maffia komt in ieder geval uit Duitsland.

In Sicilianos proberen de spelers een grote hoeveelheid geld, die ze hebben verkregen uit duistere praktijken, wit te wassen door kleine zaakjes als dekmantel te gebruiken, zoals restaurants, antiekzaken en wasserettes (hoe toepasselijk).

Natuurlijk kan niet iedereen tegelijk geld witwassen, en er is een bendeoorlog voor nodig om te bepalen wie een zaak mag openen. Tijdens een bendeoorlog laat iedere betrokken speler zich door een van de zes families vertegenwoordigen. Elke bendeoorlog kun je opnieuw kiezen met welke familie je speelt, zolang iemand anders deze familie niet al heeft gekozen in de huidige oorlog.

In een bendeoorlog speel je kaarten (met waardes 1 tot 11) uit van de familie naar keuze. Kaarten worden blind gespeeld; na elke ronde laat iedereen zijn gespeelde kaart zien. Je mag net zolang kaarten van deze familie bijleggen tot je niet meer kunt of wilt. De speler die in totaal de hoogste waarde, mag geld witwassen en een winkel openen in de kleur van zijn familie. Alle spelers verliezen hun gespeelde kaarten en het geld dat ze wilden witwassen.

In plaats van het starten van een bendeoorlog mag je ook kaarten trekken. Helaas mag je niet kiezen hoeveel en van welke kleur. Drie dobbelstenen bepalen van welke kleur(en) je een kaart mag trekken; soms mag je zelfs uit iemands hand trekken. Hier kan de pechduivel een belangrijke rol spelen. Voor bendeoorlogen heb je kaarten van dezelfde kleur nodig. Met een beetje pech zorgen de dobbelstenen ervoor dat je je hand een regenboog is.

Het spel eindigt als een speler geen zwart geld meer heeft. Overgebleven zwart geld trek je van wit geld af, en voor de winkels kun je forse bonussen verdienen. De speler met de hoogste score wint. Het spel eindigt voortijdig als iemand alle winkels van een kleur bemachtigt.

… en de waardering

De bendeoorlogen van Sicilianos zijn een leuk spelelement. Je kunt proberen met bluf een oorlog te winnen, en met de speciale kaarten kun je vaak leuke dingen doen. Het is erg jammer dat je kansen in de bendeoorlogen volledig afhangen van welke kaarten de dobbelstenen je geven. De geluksfactor is daardoor erg hoog. Nu hoeft dat niet erg te zijn, als het maar een kort en simpel spelletje is. Maar omdat er veel zwart geld wit te wassen is en iedereen geneigd is kaarten te potten voor de bendeoorlogen, duurt Sicilianos zeker een halfuur langer dan leuk en nodig is. Daarom kan ik het niet meer dan een matige waardering geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *