For Sale

Geplaatst door

TIP
3-6 spelers
15 minuten
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: Iello (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

Biedspellen heb je in alle soorten en maten. Een van de snelste is For Sale, dat alweer uit 1997 stamt. De meest recente uitgave is die van het label Gryphon Games van Amerikaanse uitgever FRED.

In For Sale zijn de spelers makelaars, die met het doorverkopen van huizen de meeste winst proberen te maken. Het spel bestaat uit twee rondes. In de eerste ronden bieden de speler met hun startkapitaal op huizen, van kartonnen doos (waarde 1) tot ruimtestation (30). Iedere beurt worden er evenveel huizen omgedraaid als er spelers zijn. Om beurten mogen de spelers hoger bieden of passen. Als je past, neem je het huis met de laagste waarde en lever je de helft van je bod in. De laatste speler die past moet zijn hele bod betalen.

Als alle huizen op zijn, begint de tweede ronde. Nu worden kaarten van de tweede stapel omgedraaid. Deze kaarten hebben een waarde van 0 tot 15 duizend dollar. Weer worden er evenveel kaarten omgedraaid als het aantal spelers. Hierop bieden de spelers met hun huizen. Per beurt kiest iedereen een huis uit zijn hand en laat iedereen zijn huis tegelijk zien. De speler met het duurste huis krijgt de meest waardevolle geldkaart, enzovoort.

Als alle geldkaarten verdeeld zijn eindigt het spel. De spelers tellen de waarde van de geldkaarten op bij het restant van hun biedkapitaal uit de vorige ronde. De speler met het meeste geld wint.

… en de waardering

For Sale is een vlot, elegant en spannend biedspel. Het zijn altijd dezelfde kaarten die langskomen, maar de volgorde waarin heeft grote invloed op wat je biedt en wanneer je past. Vooral de relatieve waarde van de omgedraaide kaarten speelt daar een grote rol. Liggen er allemaal dure kaarten en één goedkope, dan wil je niet de eerste zijn die past. Liggen er allemaal goedkope en één dure, dan wil je graag als laatste overblijven.

Deze ‘biedstress’ bezorgt samen met de korte speelduur For Sale een grote wederspeelbaarheid. Een spelletje is zo snel dat je makkelijk nog een potje speelt. Kortom, For Sale kon wel eens de ultieme ‘filler’ zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *