Fragile

Geplaatst door

1-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Czarné
Uitgever: LudoArt (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Voor de thema’s van spellen zijn altijd trends waar te nemen. Dit jaar waren er veel spellen met een Chinathema, Fragile was daar al een voorloper van. In Fragile moet je proberen met je twee Chinese arbeiders zoveel mogelijk kratten in je pakhuis te krijgen.

Een zeer fraai uitgevoerd puzzelspel waarbij je met je twee arbeiders slim moet samenwerken om te voorkomen dat de kisten in een ander pakhuis verdwijnen. Iedere beurt heb je per arbeider vijf actiepunten. Hiermee mag je de arbeider (in- of exclusief een krat) verplaatsen. Maar je kunt ook een krat omkeren zodat er fragile op de bovenkant komt te staan en dit krat meer waard wordt (waarschijnlijk is de kans op breuk verkleind en dus de waarde van de inhoud zekerder gesteld). Het omdraaien kost wel veel actiepunten en je mag hem niet direct in dezelfde beurt in je pakhuis duwen.

Lastiger wordt het als je kratten gaat stapelen en doorgeven. Hierbij mag je gebruik maken van alle arbeiders in de loods. Aan werkweigering doen de Chinezen niet. Aan het eind van je beurt wil je dus niet te gunstig staan voor de andere spelers. Voor je het weet tillen jouw arbeiders een ander naar de overwinning.

… en de waardering

Het spel zit in een mooie houten doos en de kratjes zijn heel realistisch gemaakt. De arbeiders hebben glimmende Chinese hoedjes op. Het zou niet misstaan als sierspel op een tafeltje. Het spel zelf is echt een puzzelspel, ik kan niet anders zeggen. Je hebt niet veel opties en je moet zoeken tot je de juiste zetten ziet. Vandaar ook dat je het in je eentje kan spelen. Met meer spelers kun je elkaar nog wel dwars zitten dus er is enige interactie. Maar verder is het een serieus spel zonder luchtige elementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *