2 spelers
30 minuten
Auteur: Heinrich Grumpler
Uitgever:
Kosmos
(2007)
Het spel …
In sommige kringen staan Duitse spellen bekend om hun matte thema’s. Bouwmeestertje spelen, handel drijven, plantages planten, dat werk. Wat meer fantasierijke thema’s komen nauwelijks aan bod, of het moet al bij een uitgever als Pegasus zijn waar ze zo’n beetje als enige Duitse uitgever van enige omvang zich nog wel eens aan SF, fantasy of horror wagen.
Je zou haast denken dat Duitsers weinig met die thema’s hebben, maar niets is minder waar. Al sinds de jaren zestig is de SF-reeks Perry Rhodan blijvend populair. Ik heb er nooit iets van gelezen, maar het schijnt het type rechttoe-rechtaan SF te zijn dat begin jaren vijftig populair werd en ergens in de jaren zeventig een zachte dood stierf. Behalve in Duitsland dan, waar onlangs het 2400e deel van Perry Rhodan is verschenen.
Het spel Perry Rhodan is losjes gebaseerd op Merchant of Venus, nog zo’n oude SF-klassieker. Net als in het moederspel is het in Perry Rhodan de bedoeling om diverse goederen van planeet naar planeet te vervoeren, en dat voor zoveel mogelijk winstpunten. Beide spelers beschikken over een ruimteschip, waarmee de interplanetaire reizen worden afgelegd. De zon van het betreffende stelsel is een zware dame; tot in de buitenste regionen van het planetenstelsel doet zij haar zwaartekracht gelden. Zo kost reizen van de zon af twee keer zo lang als naar de zon toe.
Op de planeten kun je twee planeetacties doen. Dat kan zijn goederen inladen, goederen uitladen (voor punten) of een technologiekaart spelen. Dat laatste kost geld en wordt duurder naarmate je al meerdere technologieën bezit. De technologieën zijn vrij divers van aard. Sommige staan je toe om sneller te reizen, meer goederen in te slaan, extra kaarten te trekken enzovoort.
Na enkele rondes heen en weer vliegen komt een van de speler uiteindelijk op het niet onaanzienlijke kapitaal van zeventig Megagalax en is daarmee de winnaar.
… en de waardering
Perry Rhodan is een vlot en vermakelijk spel. Er zit een leuke planningscomponent in hoe je de goederen efficiënt van de ene naar de andere planeet verscheept. Daarmee kun je op vrij indirecte wijze nog je tegenstander een oor aannaaien door die leuke set kaarten net voor zijn of haar neus weg te kapen. Ook de verschillende actiekaarten geven het spel de nodige interactie. Verder zorgen ze voor leuke variatie in het spelverloop. Zonder de kaarten zou het beperkt blijven tot wat heen en weer gevlieg en dat is toch niet genoeg om het spel leuk te houden. De stapel met kaarten is beperkt, maar dat is niet erg. Omdat het steeds duurder wordt om in technologieën te investeren, zul je er doorgaans maximaal drie of vier voor je hebben. Omdat er nogal wat verschillende zijn, is de combinatie altijd anders en verloopt ieder potje verschillend.
Perry Rhodan is geen revolutionair spel, maar voor wie in zijn verzameling nog wel plaats heeft voor een vlot en afwisselend spel met eens een ander thema en dito vormgeving is Perry Rhodan geen gekke aanschaf.