Spel aan de Maas: 13 november 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jeroen, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Funkenschlag

Funkenschlag

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jeroen, Wendy en Willemien

Peter Hein had vorige week voor Bas de nieuwe set Funkenschlag elektriciteitscentrales uit Essen meegenomen. Die wilde Bas graag proberen en de andere deelnemers waren daar ook wel voor te vinden. Er zijn verschillende varianten mee mogelijk, maar om het een beetje simpel te houden werd simpelweg met de nieuwe set (zonder de extra grote centrales) gespeeld.
Er werd enige tijd getwijfeld over welk bord te spelen tot Jeroen, die het spel als enige nog niet kende, riep dat hij voor Frankrijk was. Daarmee was de keus gemaakt. De meest zuidoostelijke provincie, die intern goede verbindingen heeft, werd uit het spel genomen. In Frankrijk begint het uranium een stuk goedkoper dan normaal en daar wist Wendy later goed gebruik van te maken.
De eerste ronde werden er centrales gekocht die gelijk de toon zette voor een groot deel van het spel. Wendy ging voor het goedkope uranium, Dirk Jan voor het afval, Willemien voor de olie, Bas voor de kolen en Jeroen had een mix van kolen en olie. Bas mocht als eerste huizen bouwen en zette na enige overweging toch maar in Parijs, waar drie steden met nul verbindingskosten staan. Dirk Jan bezette de andere twee Parijse steden, zodat Bas daar voorlopig niet veel aan had. Willemien begon in de noordoosthoek, Jeroen ten westen van Parijs en Wendy net ten zuiden van Jeroen. Terwijl de andere spelers vochten om de noordelijke steden, en met name de drie heren elkaar daarbij danig in de weg zaten, kon Wendy vrijwel ongehinderd naar het zuiden uitbreiden. Dat kostte haar in eerste instantie iets meer, maar het bleef voor haar makkelijk en ook in deel twee van het spel kon ze nog veel steden als eerste bebouwen.
In het eerste deel van het spel kwamen er erg veel dure centrales langs. Deze waren echter dan wel nog niet te koop, dan wel te duur voor de spelers.  Het gevolg was echter dat er tegen het eind van deel twee vooral nog centrales van 2 of 3 capaciteit te koop waren die niemand wilde hebben.
In de een na laatste ronde zou Wendy het spel kunnen uitmaken. Ze zou dan echter niet winnen, omdat ze een capaciteit minder had dan Dirk Jan. Er was voor haar echter geen geschikte centrale te koop om die capaciteit uit te breiden. Voor de anderen ook niet, zodat de laagste centrale de doos inging. Als vervanging werd net de deel 3 kaart gedraaid. In wat de laatste ronde zou worden waren er nu weer allerlei grote centrales te koop. Zoveel, dat er nauwelijks om geboden werd. Ook was er een centrale met 2 kolen voor 7 huizen die alleen door Dirk Jan gebruikt kon worden, omdat hij nog een kolenvoorraad had. De kolen waren inmiddels zo schaars dat geen van de anderen deze centrale had kunnen gebruiken. Hij kon hem dan ook zonder bieden kopen.
Nog steeds dacht iedereen dat Wendy, met een grote geldvoorraad dankzij de goede verbindingen en het goedkope uranium, het spel wel zou gaan winnen. Totdat Bas, die zichzelf als laatste in de beurtvolgorde had gemanouvreerd en nog geen centrale had gekocht, aan de beurt was. Net op dat moment werd de enige centrale met een capaciteit van 8 (uit 2 uranium) gedraaid. (In de basisset is de hoogste capaciteit 7.)  Als deze eerder was gedraaid en hij tegen anderen op had moeten bieden had hij niet genoeg geld over gehad om genoeg huisjes te bouwen. Nu kon hij hem echter voor de basisprijs van 50 kopen en had hij nog net genoeg geld om de bijbehorende huizen te bouwen. Dankzij deze gelukkige kaart, en tot grote frustratie van Wendy, won hij hiermee toch nog het spel.

Uitslag: Bas 17, Wendy 16 + 80 elektro, Dirk Jan 16 + 13 elektro, Jeroen 15 + 82 elektro, Willemien 15 + 47 elektro
Waardering: Bas, Dirk Jan en Willemien 5, Wendy 4½, Jeroen 3½