Frank´s Ark

Geplaatst door

3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Frank Nestel
Uitgever: PS Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het echtpaar Doris en Frank hebben al een aardige stapel spellen op hun naam staan. Frank is degene die de spellen bedenkt en Doris maakt er vervolgens fantastische afbeeldingen bij. Veel van hun spellen hebben een ecologisch/biologisch thema met schattig getekende dieren. In hun nieuwste spel Frank´s Ark staan ook weer dieren centraal. Dit keer omdat de donkere wolken zich samenpakken boven de ark van Noach en ze door de spelers in veiligheid moeten worden gebracht om de grote watersnoodramp die op het punt van beginnen staat te overleven.

Maar natuurlijk kunnen niet zo maar alle dieren willekeurig in de ark geplaatst worden. De planteneters zet je natuurlijk niet bij het proviand neer. Vleeseters zet je niet neer bij dieren die klein genoeg zijn om op te eten. Schuwe dieren kan je niet zo maar in de buurt van een enge vleeseter zetten. En natuurlijk moet je er op letten dat de dieren zich prettig voelen bij hetzelfde standje van de thermostaat (een ijsbeer en nijlpaard gaan slecht samen). En alsof dat nog niet genoeg is moet je er ook nog op letten dat het gewicht van de dieren een beetje gelijkmatig over de ark verdeeld wordt omdat de ark anders om zal slaan.

De spelers mogen omstebeurt kiezen uit twee acties. Of je trekt extra kaarten bij of je plaatst één of twee kaarten in de ark. Bij het plaatsen van de kaarten moet je er op letten dat je je aan de plaatsingsregels houdt (in totaal zijn dat er negen). Als het je lukt om een dier te plaatsen mag je een fiche in jouw kleur op de bijpassende groepskaart leggen (er zijn zware dieren, langzame dieren, angstige dieren, huisdieren en proviand). Aan het eind van het spel krijg je namelijk punten voor de meerderheden per diergroep.

De doos ziet er door de schitterende dierentekeningen van Doris uit alsof Frank´s Ark een kinderspel is. Bovendien vermeld de doos dat het spel geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit lijkt mij wat te optimistisch. Het spel is toch wel dermate complex dat ik het zeker niet met kinderen onder de 10 zou willen spelen.

… en de waardering

Ik vind Frank’s Ark een erg grappig spelletje. Het thema sluit heel goed aan op het mechanisme. De plaatsingsregels zijn redelijk logisch. Maar het zijn er wel heel erg veel. Zeker de eerste keer is het grote aantal regels overdonderend en ben je meer bezig met het proberen dieren volgens de regels te plaatsen dan op te letten of je wel de meerderheid krijgt in de verschillende diergroepen. Iedere speler moet echt puzzelen of hij een kaart kan plaatsen en hierdoor zakt het tempo van het spel wel heel erg weg. Dit spel moet je echt een paar keer spelen voordat het tot zijn recht komt. Ik denk dat het spel beter uit de verf zou zijn gekomen als er wat minder plaatsingsregels waren geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *