Subulata

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Abstracte spellen worden vaak bedekt met een aansprekend thema om zo meer mensen aan te spreken. Vaak mist elk verband tussen het spel en het thema, waardoor je per saldo een abstract spel in een aantrekkelijke verpakking hebt.

Zo niet bij Subulata. Ook dit spel is in essentie abstract: (twee spelers verplaatsen hun stukken volgens bepaalde regels over het bord met als doel de meest waardevolle stukken veilig naar de overkant te krijgen en de stukken van de tegenstander te slaan), maar het gekozen thema voegt echt iets toe.

Corné van Moorsel heeft er voor gekozen om dit spel te laten afspelen in een vijver waar Subulata’s (een zwemmende sprinkhaansoort) naar de overkant proberen te komen. Dit thema sluit wonderwel aan bij het spel.

De vijver wordt opgebouwd uit negen tegels met daarop weer negen velden waar water op staat, een blad of een waterlelie op ligt. De Subulata’s kunnen over elk van deze ondergronden bewegen maar natuurlijk niet even snel. Als ze beginnen in het water kunnen ze ze slechts één veld bewegen. Vanaf een waterlelie springt het al een stuk beter en kunnen ze twee velden ver komen. En op de blaadjes is zelfs genoeg ruimte voor een aanloopje zodat ze dan zelfs drie velden verderop landen.

In principe moet je je stukken altijd naar voren toe bewegen. Alleen als je het stuk van een ander kan slaan (door er bovenop te springen) mag je er ook voor kiezen om achter uit te bewegen (vooruit slaan mag natuurlijk ook).

De Subulata’s zijn voorzien van herplakbare stickertjes met een waarde variërend van één tot negen, zodat het mogelijk is deze te wisselen als bijvoorbeeld met meest waardevolle stuk herkenbaar is aan een knoest in het hout.. De Subulata’s die je veilig aan de overkant weet te krijgen leveren net zo veel punten op als er op staan. Daarnaast krijg je per geslagen Subulata ook nog één punt (ongeacht de waarde).

… en de waardering

Ik vind Subulata een leuk tweepersoonsspelletje. Het doet een beetje denken aan dammen. Je moet namelijk goed opletten dat je je stukken zo neer zet dat als ze geslagen worden jij een stuk klaar hebt staan om op de rotzak te grazen te nemen die net jouw stuk heeft gepakt. Dit klinkt makkelijker dan het is omdat de stukken dus afhankelijk van waar ze vandaan komen één, twee of drie stappen mogen bewegen. Het thema vind ik goed gekozen. Ik zie het wel voor me dat insectjes over een vijver heen hopsen en elkaar daarbij af en toe pletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *