Galaxy Trucker

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Vlaada Chvátil
Uitgever: QWG Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Lang geleden, in een melkwegstelsel hier ver vandaan, was er eens een intergalactisch bedrijf dat zijn bouwmateriaal overal bezorgde. Maar omdat de bezorgkosten zo hoog waren, hadden de slimmerds bedacht dat het het goedkoopst was om die bouwmaterialen zelf te laten vliegen, in de vorm van een ruimteschip. Onverschrokken piloten worden daarom uitgenodigd om het magazijn een keuze aan materialen te maken en daarmee een ruimteschip in elkaar te zetten, om dit vervolgens naar het einde van het heelal te vliegen…

De spelers zijn deze piloten. Het bouwmateriaal staat afgebeeld op kartonnen fiches, die bij het begin van het spel gesloten op een grote stapel komen te liggen. Hieronder zitten kanonnen, boordmotoren, cockpits, accu’s, ruimteschilden, enzovoort. Het schip bouw je op een eigen bord.

Het startsein wordt gegeven en de spelers beginnen tegelijk met bouwen. Dat betekent fiches graaien, ze omdraaien en besluiten of je ze in je schip legt. Zo niet, dan leg je ze open terug in het midden, zodat anderen ze ook kunnen gebruiken. Onderdelen aan je schip bouwen gaat niet zomaar: de verbindingen moeten kloppen, en kanonnen en motoren moeten precies geplaatst worden. Ondertussen tikt de tijd door. Als de zandloper voor de laatste keer is leeggelopen, moet iedereen stoppen met bouwen. Je mag ook eerder stoppen om jezelf een goede startpositie te geven.

Na het bouwen volgt de vluchtfase. Hierin komen de spelers ruimtepiraten, meteorenzwermen, handelsplaneten en zo meer tegen. Die bieden problemen, maar ook kansen. Vooral piraten en meteorieten vormen een bedreiging voor je schip. Met wat pech breken er grote stukken af, met alle gevolgen voor de stabiliteit. Na de vluchtfase verdienen de spelers inkomsten, op basis van megebrachte goederen en de volgorde van aankomst. Je krijgt aftrek voor alle onderdelen die je onderweg bent kwijtgeraakt.

Zo worden er in totaal drie ronden gespeeld, waarin de te bouwen schepen steeds groter worden, net als de gevaren. Wie na de derde ronde het meeste geld heeft verdiend, wint het spel.

… en de waardering

Galaxy Trucker is een lollig puzzelspel, dat het vooral van de bouwfases moet hebben. Daarin ligt het echte spel; de vluchtfase is niet veel meer dan een soort puntentelling vol mogelijke verrassingen. Ik ben niet zo’n fan van het genre (de ‘fun’ in een spel als Factory Fun ontgaat mij volledig), maar Galaxy Trucker heeft nog wel wat. In de stress van het bouwen en het zoeken naar dat ene passende onderdeel vergeet je soms dat eigenlijk een puzzel doet en geen echt spel. En het is soms erg grappig om het zorgvuldig samengestelde schip van een medespeler in stukken te zien breken als gevolg van een ongelukkige meteoriet.

Maar helaas is die lol geen heel lang leven beschoren. Voor mij is Galaxy Trucker vooral een gimmick, en gimmicks hebben de eigenschap dat de lol er na een tijdje wel van af is. Na een paar potjes heb ik het wel zo’n beetje gezien. Het was erg leuk om gespeeld te hebben, maar uit mezelf zal ik het niet zo snel weer op tafel leggen. Origineel, dat wel, maar in grote mate wederspeelbaar, helaas minder.

Ik heb wel wat met spellen met een science fiction thema. Het is weer eens wat anders dan het zo veelste spel waarin middeleeuwse kastelen gebouwd moeten worden. Galaxy Trucker is inderdaad een puzzel spel en ook ik ben daar normaal niet voor te porren. Maar door het bizarre thema dat goed in het spel is doorgevoerd, vind ik Galaxy Trucker zelfs heel erg leuk. Het enige nadeel is dat het voor nieuwe spelers nog best lastig is om te onthouden wat de verschillende onderdelen nou ook al weer allemaal doen. Dit moet je echter wel goed weten om het spel goed te kunnen spelen. Het eerste potje verloopt hierdoor soms een beeetje moeizaam. Maar als je hierdoor heen bent, houd je een heel aangename vorm van zelfopgelegde stress over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *