Games &Toys Experience, 31 maart-2 april 2006, Gent

Geplaatst door

Dit jaar is voor het eerst de Games & Toys Experience georganiseerd. Het is de bedoeling dat deze beurs gaat uitgroeien tot een tweede Spellenspektakel, maar dan in België. Het is natuurlijk altijd afwachten of een nieuwe beurs aanslaat. Als echte spellengek wilde ik dit natuurlijk niet missen!

De website van dit evenement was op zijn vriendelijkst gezegd niet uitnodigend. Lelijke kleurstelling, rommelige indeling, vage berichten en weinig concrete aanwijzingen over hoe de beurs zou zijn. Het bleef dus nog steeds afwachten of de beurs de moeite zou zijn.

Omdat ik op vrijdag en zaterdag andere afspraken had, bleef alleen de zondag over voor een bezoekje aan de beurs. De beurs werd gehouden in de Flandern Expo te Gent. Juffrouw Jannie van het navigatiesysteem werkte wonder wel samen met chauffeur Niek (tevens mijn partner), zodat we binnen twee uur bij de beurs aan kwamen. Het was nog even zoeken naar een parkeerplek. Niet omdat het zo druk was, maar juist omdat de parkeerplaats wel erg leeg was en we dus even bang waren bij het verkeerde deel van de beurs te zijn aangekomen. Maar dat bleek niet zo te zijn en dus liepen we al snel een wel erg leeg gebouw binnen.

Nadat we onze jassen hadden afgegeven (we hoefden niet in de rij te staan!), liepen we de grote zaal in. We waren er om 11 uur en de beurs moest nog duidelijk op gang komen: er waren meer standhouders dan bezoekers. Eerst hebben we een verkennend rondje gelopen om te kijken wat er op de beurs allemaal te doen is. Afgezien van het gebrek aan bezoekers (wat je in zo’n grote hal toch een beetje raar gevoel geeft), zag alles er goed uit: wat winkeltjes, verschillende uitgevers die hun spellen demonstreerden, in het midden van de zaal lekker veel picknicktafels en nog wat niet spel gerelateerde standhouders (van radiostations, computerspellen tot de een stand van de overheid).

Als eerste schoven we aan bij Symbiose Games. We hebben daar eerst een potje LSD gedaan. LSD is een abstract legspelletje waarbij je drie kaartjes van jouw kleur op een rij moet krijgen. Het was mij een beetje te abstract en ik vond er dan ook niet zo veel aan. Daarna hebben we bij Symbiose nog een half potje Transport gedaan. Ook dit was een abstract legspelletje, nu moest je alleen proberen pakketjes via raar kronkelende lopende banden naar je eigen pallet verplaatsen. Dit spel vond ik al een stuk leuker dan LSD, maar het bleef wel heel abstract.

Het volgende spel dat we gingen proberen was Cleopatra en het Genootschap van Architecten van Days of Wonder. In de Hodin stand waar dit spel werd gedemonstreerd was het inmiddels ook al wat drukker geworden, waardoor het ook wat gezelliger overkwam. We hebben dit spel gespeeld met drie Belgen. In dit spel bouwen de spelers mee aan het nieuwe paleis van Cleopatra (in 3D!). Voor elk deel dat je afbouwt verdien je punten. Helaas moet je in dit spel ook af en toe wat mensen omkopen, waarvoor je corruptiepunten krijgt. Het duurde een paar rondjes voordat we een beetje het gevoel kregen wat nou belangrijk was. Omdat ik de meeste corruptiepunten had aan het eind van het spel, werd ik aan de krokodil van Cleopatra gevoerd (dit lot treft alleen de laatste speler). Van de overige spelers had Niek het het beste gedaan, zodat zowel de Nederlaag als Overwinning naar het Nederlandse Team gingen. Ik vond het een erg mooi en ook erg leuk spel. Het spel is op dit moment alleen nog verkrijgbaar in het Duits, maar op korte termijn volgt de Engelse editie en in de zomer zelfs een Nederlandse!

Cleopatra en het Genootschap van Architecten was niet het enige spel met een Egypte-link dat op de beurs te proberen was. In een kleine stand werd namelijk ook een spel gedemonstreerd dat stamt uit de tijd van de farao’s, namelijk het Senet spel. In verschillende graven van farao’s zijn deze spellen terug gevonden (ook in het hiernamaals was er tijd voor vertier). Aangezien Nieks hobby het oude Egypte is, konden we deze stand natuurlijk niet overslaan. De eerste twee keer dat we er voorbij liepen was de stand vol, maar de derde keer was scheepsrecht en konden we aan schuiven. Het Senet spel is de voorloper van Back Gammon. Het is een dobbelspelletje (met dobbelstokjes omdat in het oude Egypte de dobbelsteen nog niet bestond), waarbij je moet proberen zo snel mogelijk je 5 speelstukken van het bord te krijgen. Ik gooide zeker in het begin waanzinnig goed, maar doordat Niek het spel net wat slimmer speelde, wist hij uiteindelijk de winst binnen te halen. We hadden ons beide prima vermaakt.

Ik had tijdens onze laatste vakantie in Londen in de plaatselijke spellenwinkel (in een zijstraat tegenover het British Museum) een magnetische reisvariant gezien van Tantrix. Omdat in Londen de ponden als euro’s je portemonnee uitvliegen, heb ik het spel toen niet gekocht (de vakantie had al genoeg schade aangericht zullen we maar zeggen). Maar dit was wel blijven klagen. Daarom heb ik bij de tantrix stand nagevraagd of er ook plannen zijn om van dit leuke spel ook de magnetische variant uit te brengen. En tot mijn vreugde is het antwoord op deze vraag bevestigend. Ergens in de zomer zal ook de magnetische variant op de Nederlandse markt worden gebracht, er wordt alleen nog gewikt en gewogen in welke uitvoering dit gedaan zal worden. Ik zal dus nog even geduld moeten hebben.

Het laatste spel dat we hebben geprobeerd was Cameleon van Jumbo. Cameleon is een familiespel met memory en deductie-elementen. Het doel is om zo snel mogelijk je blokjes te stapelen door ze volgens de regels te stapelen. Op het moment dat je de blokjes stapelt, verkleurt het onderste blokje. Je mag je blokje alleen laten staan als het blokje dat je er op zet, dezelfde kleur heeft als het onderste blokje wordt. Omdat alle combinaties één keer voor komen, kan je op een gegeven moment weten welke combinatie nog is toegestaan. Het was duidelijk het eind van de middag. Ondanks de hulp van de vriendelijke demonstratrice, bakten we er beide niets van. We zijn uiteindelijk maar opgehouden omdat het toch wel echt tijd begon te worden om weer naar huis te gaan.

Tegen half 6 zijn we weer richting huis vertrokken. De Games & Toys Experience is mij goed bevallen. Het is jammer dat er maar zo weinig bezoekers naar de beurs zijn gekomen, niet alleen voor de standhouders, maar vooral omdat de beurs een bezoekje waard was. Ik heb in alle rust een aantal spellen uit kunnen proberen. De grote uitgevers waren vertegenwoordigd (maar omdat ik veel van die spellen al ken ben ik daar niet meer wezen spelen) en ook een paar interessante kleintjes. De zaal zelf was prettig, met niet alleen veel ruimte om spellen te spelen, maar ook een grote ruimte waar je even wat kon eten of drinken. De WC’s waren gratis en schoon. De parkeerplaats was ook groot genoeg om nog flink wat extra bezoekers aan te kunnen. Het enige wat dus tegenviel was de bezoekersaantallen. Hopelijk weten die volgend jaar de beurs ook te vinden en hebben we er in de Benelux een tweede grote spellenbeurs bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *