Spel aan de Maas: 4 april 2006

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en René

Gespeelde spellen:

Cameleon
El Grande
Arche Opti Mix
Spy

Deze avond was de spellenavond bij Peter Hein en Helen, maar ze speelden zelf niet mee. Omdat ze naar een bijenkomst voor hun nieuwe huis moesten, hadden ze de spellenclub als oppas ingeschakeld. Zul je net zien dat El Grande op tafel verschijnt, een van Peter Heins favorieten!

Cameleon

Spelers: Dagmar, Jacqueline en René

Dagmar had van de spellenbeurs in Gent Cameleon mee naar huis genomen. Ze wilde dit familiespel graag spelen en had het dus meegenomen om de tijd te doden tijdens het oppassen. René en Jacqueline wilden het ook wel proberen. Cameleon is een spel waarin je moet proberen zo snel mogelijk je voorraad blokken passend weg te zetten. Alle blokken hebben een kleur. Maar zodra je een blok op een ander blok zet, verandert de kleur van de onderste. Het bovenste blok mag alleen blijven staan als het dezelfde kleur heeft als de nieuwe kleur van het blok waar het op ligt. Omdat alle kleurencombinaties één keer voorkomen kun je op een gegeven moment deduceren welke kleur een bepaald blok gaat krijgen. Voor die tijd moet je een beetje geluk hebben. In de eerste ronde had Dagmar een groot voordeel dat ze het spel al eens gedaan had. Ze wist deze ronde dan ook te winnen. In het volgende potje wist Jacqueline als eerste haar blokjes kwijt te raken. Voor een familiespel vonden de spelers het best een aardig spelletje.

Uitslag eerste potje: Dagmar 1, René 2 en Jacqueline 3
Uitslag tweede potje: Jacqueline 1, Dagmar 2 en René 3
Waardering: Dagmar en René 3, Jacqueline 2½

El Grande

Spelers: Niek, Anneke en Dirk Jan

Deze oppasavond was heel geschikt voor het spelen van een paar spellen. Besloten werd om de groep van zes te splitsen in twee groepen van drie, omdat zowel Niek als Dirk Jan niet zo?n zin hadden in het stapelen van gekleurde memory (?) blokken. Na wat alternatieven bekeken te hebben, werd El Grande gekozen. Allen hadden het spel wel eens (of veel meer) gespeeld, maar het was wel een tijdje geleden. Na een korte geheugenonfrisser (met dank aan Dagmar) kon er worden gestart.
Het bleek dat er met drie spelers behoorlijk veel gescoord wordt. Ieder ging het hele score-spoor rond.

Uitslag: Dirk Jan 117, Niek 105, Anneke 101
Waardering: Dirk Jan en Niek 4½, Anneke 4

Arche Opti Mix

Spelers: Dagmar, Jacqueline en René

Na Cameleon zette Dagmar Arche op tafel. Dit spel ziet er door de vrolijke afbeeldingen uit alsof het ook een familiespel is, maar dat valt nogal tegen. De spelers moeten proberen zoveel mogelijk dieren in de ark van Noach te stoppen voordat de wereld ten onder gaat. De dieren mogen echter niet zo maar allemaal bij elkaar in de hokken gestopt worden, je moet rekening houden met allerlei zaken zoals het klimaat, dat ze elkaar niet opeten en dat de boot niet omslaat door het gewicht van de dieren. Door al deze regeltjes duurde het even voor het spel begon te lopen. In de eindwaardering wordt vervolgens per diersoort gekeken wie de meeste van deze dieren aan boort heeft gebracht en daarvoor krijg je overwinningspunten. Dagmar bleek dit het beste gedaan te hebben, op de voet gevolgd door Jacqueline. Het spel kreeg geen hele hoge waarderingen vanwege alle lastige plaatsingsregels. Met minder regels was het een leuker spel geworden.

Uitslag: Dagmar 36, René 35, Jacqueline 25
Waardering: René 3, Dagmar en Jacqueline 2½

Spy

Spelers: Dagmar, Jacqueline en René

Omdat de andere groep nog niet klaar was, werd er nog een kort spelletje gespeeld, namelijk Spy. In dit spel moet je proberen zo snel mogelijk een aantal fiches weg te spelen door het uitspelen van kaarten. Op elke kaart staat een voorwerp en een continent. Deze afbeeldingen liggen ook op tafel. Je mag een fiche op een van deze afbeeldingen leggen als je één kaart meer neerlegt met het symbool dat op die kaart staat. Voor twee kaarten meer mag je twee fiches afleggen, etc. Het aantal kaarten dat je nodig hebt gaat dus steeds verder omhoog. Dagmar had als eerste haar hand leeggespeeld en dus gewonnen. Iedereen had het een behoorlijk suf spel gevonden.

Uitslag: Dagmar 1e, Jacqueline 2e, René 3e
Waardering : Dagmar en Jacqueline 1½, René 1