Genoa

Geplaatst door

2-5 spelers
60-120 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: alea (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Wat Ravensburger met hun merk alea voor ogen had, is meer dan uitgekomen. Het is een volwassen spelmerk geworden met kwalitatief hoogstaande en diepgaande spellen. De zesde in de serie, is Die Händler von Genua, wat ook weer een fantastisch spel is. Inmiddels is het als Genoa verschenen bij QWG Games.

Het speelbord stelt het centrum van Genua voor, met in het midden een plein met belangrijke gebouwen, en rondom het plein allerlei gebouwen waar allerhande activiteiten in plaats vinden. Ieder beurt loopt een handelaar door het centrum en doet wel of geen zaken op de plaatsen die hij aan doet. De handelaar is in dit spel 5 losse schijfjes. Het eerste schijfje blijft op de startplaats liggen (die door dobbelstenen wordt bepaald) en met ieder stap laat de handelaar en schijf achter. Er kunnen dus nog 4 stappen gezet worden. De actieve speler bepaalt waar de handelaar heen gaat, maar de andere spelers kunnen daar grote invloed op uit oefenen.

Door te bieden op bepaalde gebouwen mogen alle spelers iedere beurt één actie uit voeren. Gaat de actieve speler namelijk akkoord met een bod, dan mag deze speler doen wat er bij dat gebouw hoort. De actieve speler kan ook besluiten om de actie zelf uit te voeren, maar ook slechts één keer per beurt.

De bedoeling van het spel is om geld te verdienen. Dit doe je door opdrachten uit te voeren. Dit kan zijn dat je op een bepaalde plaats een specifiek waar af moet leveren, of dat je een boodschap van een beginpunt naar een eindpunt moet brengen. En een grote opdracht houdt in dat je bij een villa drie verschillende waren in levert. Om deze opdrachten uit te kunnen voeren, moet je acties doen in allerlei gebouwen op het bord. Je moet waren verzamelen, maar ook opdrachten krijgen om uit te kunnen voeren. Soms zou je graag nog een actie willen doen, of het startveld willen bepalen. Het kan allemaal. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er een aantal speelronden, die versneld kunnen worden als de handelaar op het plein begint. De speler met het meeste geld is de beste handelaar.

… en de waardering

De diversiteit aan mogelijkheden maakt Genoa mijn favoriet van 2001. Het is een mooie mix van zelfstandig je route bepalen, en interactie tussen spelers tijdens het verhandelen van de acties. Als je een actie weg geeft verdien je geld, maar verdient de speler die de actie mag uitvoeren niet nog veel meer? Het is wikken en wegen, soms streng zijn en de handelaar laten staan, en soms coulant zijn en een ander wat gunnen. Een tip als je het spel met slechts drie mensen speelt: zorg er voor dat niet alle privileges in één hand terechtkomen, dat kan lelijk tegen vallen bij de eindtelling. Door de vele mogelijkheden lijkt het een moeilijk spel om te leren, maar zodra je begint te spelen worden veel dingen al snel duidelijk. Laat je dus niet weerhouden!

Genoa is het zoveelste topspel in de aleareeks. Het jaar 2001 was -naar mijn mening- een matig speljaar, maar Genoa steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit spel barst van de interactie, maar je kunt ook gewoon je eigen plan trekken. Zolang je de actieve speler maar genoeg biedt… Ik ben dan ook blij dat er eindelijk een Nederlandse versie van het spel is verschenen. Absolute aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *